Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Foppa" mot nya utmaningar

Om varje år sedan Peter Forsberg föddes 1973 finns saker att säga när det gäller hans hockeyspelande. Utom i år.

För 2012 är det Lennox Forsberg som gäller.

Annons

– Kan man vara annat än stolt när man har blivit farsa? undrar Peter.

Och han ger själv svaret:

– Nej, jag tror inte det, va? Det är härligt att ha ytterligare en person att verkligen bry sig om och dela sin tid med.

Peter Forsberg är hemma i Örnsköldsvik tillsammans med sambon Nicole och halvåret unga Lennox för att fira jul.

Lennox är redan mer berest än många som är betydligt äldre. För ett par veckor sedan kom den lilla familjen hem från rena jorden runt-resan.

Var åkte ni?

– Det blev några olika platser, bland annat Australien, Fidji och New York. Det var skönt att ta familjen och sticka bort ett tag.

Berätta om familjen.

– Det är jättekul att ha familj. Jag tycker man ska vara restriktiv med vad man ställer upp på. I höstas var jag hos David Hellenius som jag känner lite sedan tidigare. Det fungerade rätt bra. Nicole vill inte heller synas mycket, så vi håller på privatlivet.

Hur är det med lille Lennox?

– Det är en glad liten sprätt, skulle jag vilja säga. Han har ännu inte lärt sig att sitta, och på nåt konstigt sätt kan han ta sig fram i cirklar. Han gillar att ta tag i grejer.

Blir han lik dig eller Nicole?

– Ja, han har riktigt knubbiga hockeyben i alla fall.

Hur stor familj planerar ni?

– Den här tillökningen var inte oplanerad, vi ville ha en knodd. Jag kan inte säga hur stor familj vi kommer att ha, men det vore roligt att bli fler. Det var svårt att föreställa sig hur det skulle bli att få barn, och det är en otrolig känsla. Inget snack om att han går först i alla lägen.

Vilket datum blir det bröllop?

– Nej, där är det inget som är bestämt. Men jag hoppas att det blir av i framtiden.

Det var den 13 februari 2011 som Peter Forsberg meddelade att hans spelarkarriär var över.

Nu är tröjnumret 21 pensionerat i Colorado Avalanche – och Peter kan blicka tillbaka mot insatser som gett honom bland annat två OS-guld, lika många VM-guld, två Stanley Cup-vinster och dubbla Guldpuckar.

Vad har du för nytta av dina erfarenheter och kontakter?

– Jag hoppas de ska göra stor nytta. Man har väl lärt sig en del om vad som krävs. Både jag och Markus vet vad det här går ut på. Vi tänker hockey rätt lika. Det var jag som rekommenderade Kyle Cumiskey, som ville komma till oss. Han är otroligt duktig på att åka skridskor och han passar bra i elitserien.

Hur många pass behöver du för att gå in i dagens Modo?

– Vad är det för datum i dag? Med Jocke Bäckström efter sig så hade det kanske gått, men jag har blivit lite tyngre. Jag måste säga att det är svårt att hålla i träningen som motionär. Jag har svårt att bara sätta mig och cykla utan att ha ett tydligt mål.

– I Stockholm kör jag innebandy med ett gäng på onsdagar. Jag är faktiskt ganska lugn där, jag måste inte vinna varje gång.

Är det Stockholm som är hemma för dig?

– Så är det, jag bor där nu. Det är en fantastisk stad, och jag har många kompisar där. Men jag är här i Örnsköldsvik rätt ofta också, jag ser alla hemmamatcher. Vi får se hur det blir nästa år. Man ska orka med alla resor också.

Vad har du för målsättning för Modo?

– Modo ska vara topp sex. Klubben är på väg åt rätt håll och eftersom Markus har ett år kvar på sitt kontrakt så stannar jag också – om jag får för honom.

Trots att du vunnit så mycket kanske det finns plats för ett pris till i hyllan.

– Det gör ju det. Jag känner att vi ska ha det där guldet, det finns hyllplats för det. Det vore nått för både mig och Markus.

Hur ofta går du ner i omklädningsrummet och ryter till?

– Nja... Förra säsongen hände det faktiskt en gång, mot Skellefteå. Det var en inställningsfråga, det var inte acceptabelt att laget inte ville mer. Jag vill egentligen inte göra på det sättet, men då var det inte okej som vi spelade. Fast det där är egentligen Uffe Samuelssons jobb.

Du är inblandad i golfbana, hotell och en hel del andra stor projekt. Berätta om nästa!

– Hotellet ligger i Lerstenen som vi äger med familjen Sellström. Det har blivit många olika saker. Det senaste är ett företag som satsar på innebandyklubbor och skidstavar.

– Jag läste ekonomi och ledarskap i ett år, det var givande. Jo, man kan säga att jag är affärsman nu. Jag försöker sätta mig in i alla delar, och jag har bra folk som hjälper mig. Det är roligt att göra affärer. Jag är Stockholmskontoret för Modo – och som många andra tycker jag att det är toppen när Örnsköldsvik utvecklas.

Annons