Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Folkomrösta om Kanaluddshotellet

Det är anmärkningsvärt att inte Miljöpartiet och Centern – de gröna – värnar om den värdefulla och känsliga miljön på Östanbäcken/Kanaludden.

Under Ordet fritt i TÅ redovisar Härnösands kommunledning med flera i en debattartikel den 2 december 2013, ”Hotellet viktigt för framtiden”, sitt engagemang för att just Kanaludden är en lämplig plats för ett nytt hotell.

Ny detaljplan härför avses antagas 2015.

Vem eller vilka, som hållit i pennan är oklart – förmodligen är det spetsarna i kommunledningen som har ett finger med i spelet. Man avser där att vara öppen, trovärdig och förutsättningslös och begär ökat förtroende från kommunmedborgarna när projektet är så fel ute från första början!

Om nuvarande detaljplan för Torsvik inte medger ett hotellprojekt kan den naturligtvis ändras för ändamålet med betydande fördelar – ett hotell med en höjd på 68 våningar och eget spa och garage. Planändring som planändring och på Torsvik finns gott om plats även för andra verksamheter, som ett växthus, energimässigt kopplat till en skridskobana, pensionärsbostäder med mera.

Även om man är klar om behovet av ett nytt hotell – vilket aldrig ifrågasatts – tycks den verkliga poängen med Kanaludden vara att bli av med de framtida drifts- och underhållskostnaderna för Simhallen. Hur kan man då vara förutsättningslös när själva upplägget i sig är så fullt av förutsättningar?

Att i en demokratisk församling neka till att gilla läget – här i dubbel bemärkelse – är inte att motarbeta: Det är i avsikt att få beslutsfattarna att ändra kurs innan de tappar styrfarten. Det är anmärkningsvärt att inte Miljöpartiet och Centern – de gröna – värnar om den värdefulla och känsliga miljön på Östanbäcken/Kanaludden (Riksintresse kulturmiljö: Centrala Härnösand).

Vid frågestunden i samband med Samhällsnämndens möte den 21 november 2013 var tidigare nämndordföranden Evert Ljungström först ut och underströk att den gällande detaljplanen för Kanaludden (parkändamål) har många år kvar på genomförandetiden. Nuvarande ordföranden Amanda Lind och undertecknad var ense om en sak: att demokrati innebär att en avvikande uppfattning både får hävdas och prövas.

Då viktiga planärenden skall avgöras i kommunfullmäktige gör fullmäktiges ledamöter den här gången klokt i att visa ett öppet sinne och det politiska modet att – inför allmänna valen i höst – själva föranstalta om en kommunal folkomröstning huruvida ett stort och högt hus är lämpligt vid sidan om Simhallen på Kanaludden.

Vad svarar man insändarskribenter, som förbehållslöst tackar ja till ett hotell på Kanaludden? Jo – att en gång för alla och oåterkalleligen spolieras en miljö som är Härnösands signum – det är projektets obevekliga resultat!

Hans Thunell

f d stadsarkitekt i Härnösand

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel