Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Folkmusiker från Sundsvall kan utses till årets grupp

Ahlberg, Ek & Roswall från Sundsvall slåss om titeln Årets Grupp på Folk & Världsmusikgalan som avgörs i april.

Folk & Världsmusikgalan startade 2010 med syftet att sprida kunskap om folk- och världsmusikens höga kvalitet, att vara en mötesplats för genrens olika aktörer och hylla sina hjältar genom prisutdelningen. 51 statyetter har delats ut under galans första sex år. Nu väntar alltså åtta nya på nya ägare i kulisserna på Västerås Konserthus den 2 april.

Läs också: Här är de första artisterna som är klar för Urkult

Nu har juryn gjort sitt. 24 nominerade i åtta klasser väntar på det definitiva avgörandet och sammanlagt är det alltså nio priser som ska delas ut till särskilt förtjänta. Åtta gyllene statyetter plus ett specialpris, 10 000 kronor som Stim delar ut till den nya kategorin Årets Kompositör. Juryn fick mer än 200 förslag från nära 700 förslagsställare att grunna på så det var ett tufft arbete för alla inblandade.

Läs recensionen av "AER": "Barockmusik med bockfot"

I kategorin Årets grupp står det alltså mellan vokalgruppen Kraja från Umeå och trion Ahlberg, Ek & Roswall från Sundsvall. Tredje nominerade i denna kategori är 14 man och kvinnor stora ungdomsbandet Världens Band. Kraja kommer också att framträda under galakonserten så det blir antagligen en del nagelbitande bakom scenen under kvällen. För Ahlberg, Ek & Roswall med medelpadska Emma Ahlberg, fiol, norrbottningen Daniel Ek på gitarr och skåningen Niklas Roswall på nyckelharpa är det faktiskt tredje året i rad man är nominerad i kategorin Årets grupp. AER medverkar också på de nordiska lanseringsdagarna Nordic Showcase som äger rum 30-31 mars i Västerås konserthus, som en del av galans fyra festivaldagar.

Gilla Mittnöje på Facebook för fler nöjesnyheter