Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkmordsrättegång via satellit

Annons

Den stora folkmordsrättegången vid Stockholms tingsrätt gick på onsdagen in i en ny fas med vittnesmål via satellitlänk från Högsta domstolens lokaler i Rwandas huvudstad Kigali.

En 54-årig svensk med rwandisk bakgrund står åtalad misstänkt för att ha deltagit i massakrer där tiotusentals personer dödades. Han nekar till brott.

Först ut att vittna var en kvinna, knappt 40 år gammal, som under folkmordet 1994 arbetade vid ett katolskt vandrarhem dit tusentals personer tog sin tillflykt men i stället mötte döden.

Hennes familj lyckades mirakulöst klara sig jämförelsevis väl men hon förlorade 200 släktingar.

Den åtalade mannen får i en rättssal i Stockholm höra hennes berättelse via videolänk. Hela rätten ska hålla förhör i tre veckor i Rwanda av praktiska skäl innan målet fortsätter i Stockholm.

När våldet mot tutsier tilltog sökte sig flyktingar till vandrarhemmet, vittnade kvinnan.

Några gendarmer och civilpersoner kom för att hämta några tjejer, men vi vägrade. Vi sade att de inte fanns där för vi visste att de skulle dödas.

Männen kom tillbaka dagen därpå.

De sade att det var lika bra att vi överlämnade tjejerna, annars skulle de döda oss allihop. De förde bort dem, vi vet inte vad som hände med dem sen, sade vittnet.

Hon namngav sedan männen, bland annat den åtalade som intresserat och sammanbitet satt och antecknade under vittnesmålet.

Mer läsning

Annons