Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Folkhälsoministerns dubbelmoral slår mot gårdsnära i Västernorrland

Det är beklagligt att folkhälsoministern Gabriel Wikström (S) med stöd av ordföranden i IOGT-NTO Anna Carlstedt, i Aftonbladet den 13/12 stängt dörren för gårdsförsäljning av vin, öl och cider. Detta slår hårt mot många producenter av närproducerade varor. För producenter som agerar småskaligt är detta negativt, inte minst också med tanke på de nyare snävare reglerna för att få sälja på Systembolaget.

Den 1 september började nya regler gälla kring sortiment och distribution. Från att få ha sina produkter i de tre närmsta butikerna måste nu producenten kunna tillhandahålla sina produkter i de tio närmaste butikerna. Dessutom måste de själva bekosta transport till Systembolagets centrallager. Som en producent sade, ”Det blir dyrt för oss. Särskilt om vi bara får skicka enstaka paket efter beställning i stället för hela pallar”.

För Västernorrland har besöksnäringen en stor potential, bland annat med verksamheter som Box Whiskey destilleri, Dykes Brewery och Hernö Brenneri med flera. Förutsättningen för mindre verksamheter att kunna producera lokalt producerade varor av hög kvalitet, med högt hantverkskunnande och dessutom kunna sälja dem till besökare, skulle ha stor ekonomisk betydelse för dem.

I Finland har en modell med gårdsnära försäljning prövats utan att det har äventyrat det nationella alkoholmonopolet. Där har man föreslagit att gårdsbutikerna skulle kunna fungera som utlämningsställen och att inköpen skulle kunna vara begränsade till ett par flaskor per tillfälle och i samband med guidade turer. Då produktionen ofta är liten är volymerna små, men utkomsten av detta skulle vara till stor fördel för den lokale entreprenören.

Men icke fungerar denna lösning för den dubbelmoral som regeringen tillsammans med IOGT-NTO uppvisar. Samtidigt hänvisas människor till Systembolagets utbud, där man utan svårigheter kan köpa vin i stora bag-in-boxförpackningar, flakvis med öl med hög alkoholhalt och färdigblandade drinkar. Samtidigt klämmer man åt små producenter som bara vill syssla med sitt hantverk och kunna få det sålt, men som missgynnas av krångliga försäljningsregler och alkoholpolitisk dubbelmoral. Det är beklagligt för företagen och för landsbygden i stort!

Lena Asplund (M)

Riksdagsledamot

Eva Lohman (M)

riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel