Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Folkfest när Birka kom till Härnösand – guidades bland hockeyproffsens stugor

En timma före utsatt tid anlände kryssningsfartyget M/S Birka till Härnösand. Med den kom sammanlagt 1500 turister – minst lika många Härnösandsbor hade samlats på åskådarplats i gröngräset.

M/S Birka anlände till Härnösand redan vid 8.30-tiden på nationaldagens morgon. Men trots den tidiga morgontimman artade sig kryssningsbesöket till en riktig folkfest. Solen sken från en klarblå himmel och en stor menighet hade samlats för att se när det mäktiga fartyget la till. Passagerarna välkomnades med pampig musik av Härnösands paradorkester. Och kommunalrådet Fred Nilsson (S) tog emot fartygets besättning när de klev iland.

Nära 1 500 nyfikna, turister i fotriktiga skor svärmade in i Härnösand från kryssningsfartyget som låg för ankar vid djuphamnskajen.

Med mycket möda hade guider skakats fram för att ta hand om de de olika grupperna. I Härnösand var det antingen Hernö Gin, Högakustenbron eller stadsvandring kombinerat med ett besök till Västanåfallet som stod på önskelistan.

Läs mer: Tusentals har anmält sig till Höga kusten-kryssningar: "Så stort intresse hade vi inte väntat oss"

Örjan Leek, jobbar som journalist och fotograf och guidar på fritiden, och hade i all hast fått uppdraget att guida turisterna genom Höga kustens skärgård från Härnösand till Skagsudde.

– Lite nervöst är det, erkände han. Men jag har pluggat på ordentligt och det skall bli både spännande och roligt.

Vad är det du ska visa upp för turisterna?

– Förutom vår vackra skärgård tänker jag avslöja var hockeyproffsen, Peter Forsberg och Markus Näslund, har sina sommarparadis.

Med pigga ögon spejade Torsten Sjögren från Danderyd in Härnösand och svarade artigt på nyfikna frågor varför han är på kryssning i östliga farvatten.

– Vi vill uppleva Höga kusten och så här långt har resan motsvarat förväntningarna. Det har varit njutbart varje sekund. God mat, fin båt och vacker utsikt - vad mer kan man begära.

Varför välja att resa på kryssning?

– Jo, det är bekvämt. Du behöver inte bry dig om någonting.

Läs mer: Gin och Skuleberget – här är kryssningsgästernas 3-i-topp

Det är första gången ett kryssningsfartyg går rutten från Härnösand via Ulvön till Skagsudde.

Från början planerades för två kryssningar. Men de blev snabbt fullbokade. Intresset var så stort att rederiet i all hast satte in en extra kryssning. Fred Nilsson sken ikapp med solen och hoppades att kryssningarna i slutändan ska leda till att fler får upp ögonen för Höga kusten som turistmål.

– Vi har jobbat hårt för det här, alla i kommunen. Det visar att vi är en kommun som är på gång.

Även intresserade Härnösandsbor fick möjlighet att bekanta sig med det ståtliga fartyget och gå en guidad tur ombord bland restauranger, pooler, sviter, spaanläggningar, glas, mässing och guld. Lyx i både kubik och kvadrat på de flesta håll.

Sofia Juniwik, upplevelseproducent vid Birka Cruises, var nöjd med premiärturen.

– Det kunde inte ha börjat bättre. Allt har klaffat perfekt, konstaterade hon.

Läs mer: Härnösand mobiliserar för turistinvasion – tusentals besökare kommer med kryssningsfartyget