Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Folkfest när "Antikrundan" kom

De första började köa redan strax efter klockan åtta på morgonen.
Vid tolv öppnades så äntligen dörrarna – och "Antikrundan" drog igång.
– Det finns så mycket spännande saker här, säger programledaren Anne Lundberg.

Annons

Klicka här för att se bildspelet i mobilen

Vid tiotiden på förmiddagen ringlar kön redan lång på Hågestaområdet i Sollefteå. Hundratals människor väntar i solskenet på att få sina saker värderade av "Antikrundans" 22 experter.

Stämningen är på topp. En del har med sig campingstolar, kaffe och fikabröd. Allra först i kön står Åke och Marianne Nilsson från Köpmanholmen. Redan tjugo över åtta var de på plats. De har med sig flera olika föremål: Porslin, fickur, en lampa och en filmprojektor.

– Vi är mest intresserade av dateringarna på sakerna, vad det är värt spelar mindre roll. Och det kan kvitta om vi kommer med i tv eller inte, säger Åke.

Ute i kön springer Knut Knutsson, rundans kanske mest kände expert, runt och kikar på de föremål som väntar på värdering.

– Det finns massa roliga grejer, folkkonsten här är speciell. Och massa härliga, passionerade och nördiga människor. Norrland är alltid bra, säger han.

Han berättar att det föremål som hittills imponerat mest på honom är en Erland Cullberg-målning.

– Den hade köpts billigt och var riktigt, riktigt fin.

Anne Lundberg är programledare och är nu inne på sitt 13:e år med "Antikrundan". Hon tror att programmets popularitet har att göra med att det innehåller så många olika delar.

– Det är folkbildning, konsumentupplysning, spänning och människors glädje och besvikelse i ett, säger hon.

"Antikrundan" börjar sändas i SVT den andra veckan i januari. I vilken ordning programmen sänds är ännu inte bestämt.