Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Folkfest i sol och värme

Årets Urkult i Näsåker startade under torsdagskvällen med sol, värme och bra publiktillströmning.

Folket trängdes framför scenerna och arrangörerna var nöjda.

– Vi har minst sagt fått en bra början, konstaterade Tomas Tejle.

Urkultfestivalen öppnade under torsdagskvällen med bästa möjliga förutsättningar. Medan regnet härjade i många andra delar av Ångermanland smekte solen över Nämforsens festplats med vänlig hand.

– Vi har fantastiskt tur med vädret. Förhoppningsvis håller det i sig hela helgen, konstaterade Tomas Tejle, ordförande för Urkult.

Redan vid klockan sju, då de första spelningarna också började, ringlade köerna vid insläppet långa. Tomas Tejle trivdes såklart vid åsynen av den vida folktillströmningen.

– Det är lite för tidigt att börja prata om någon publiksiffra, men det ser onekligen bra ut och minst lika bra som ifjol. Vi lär landa på någonstans mellan 5000 och 7000 inlösta när alla tre festivaldagar är slut, menade Tejle.

Vid festivalens början uppträdde populära svenska folkmusikbandet Kolonien, som drog rikligt med publik till Solscenen - inte minst tack vare duktiga fiolspelaren Anna Möller, vacker stämsång och sin unika blandning av folkmusik, pop och reggaesväng.

Samtidigt som Kolonien spelade uppträdde svenska vokalkvartetten Tetra på danslogen med sina udda låtar, sprakande färger och fyrstämmiga sång. Tidsmässigt parallellt med Koloniens och Tetras spelningar, närmare bestämt i Ådals-Lidens kyrka, levererade Alabama-födde George Kilby Jr sin genreblandande countryblues och americana.

Senare på kvällen uppträdde även de imponerande systrarna Leah och Chloes folkmusikkonstellation Rising Appalachia, med stor hjälp av bas, tamburiner, handklapp och sång, samt polsk-ukrainska bandet Dagadana, som tempofriskt mixade sin folkmusik med jazz och electronica.

Vid midnatt var det dags för årets eldshow, Eldnatta, som i vanlig ordning fyllde Nämnforsens festplats till bredden med folk. Årets upplaga, vars historia handlade om hur Gud skapade ljuset, var drygt 50 minuter lång och innehöll betydligt mer dans och färre eld än tidigare upplagor. Mest imponerande var dock luftakrobatiken med rep.

Efter Eldnatta spelade den internationellt kände gambiske koraspelaren Dawda Jobarteh och electropopduon Lur.

Men Urkult är ju de facto så mycket mer än bara musik. Både inne och utanför området fanns massvis med handelsstånd och matförsäljning, som vanligt från många olika delar av världens hörn.

Att Urkult inte bara är en genreblandad festival, utan även en starkt åldersblandad sådan, märktes inte minst genom det stora antalet barn som gästade Nämforsen festplats - vid lekplatsen, runt stora scenerna och i ryggsäckar på sina föräldrar.

– Vi vill vara en festival för alla, oavsett ålder, kön eller musikstil, förklarade Tomas Tejle. 

Fakta - De uppträder under fredagen:
Ulrika Bodén, Recanto, Passione Taranta, George Kilby Jr, Crash Nomada, Polskedans, Zibur, Deodato Siquir, DJ Hugo, Prego, Värttinä, Helt Off.