Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Folk har lika stor rätt att bo här som någon annanstans" – Mats Jonsson om välstånd, rättvisa och sitt nya seriealbum

Med ena benet i en döende bruksort och det andra i en expansiv storstad ser serietecknaren Mats Jonsson kanske klarare än många. Och han är arg.
– Vart tar Sveriges välstånd vägen? undrar han.

Vägen har varit lång. Från uppväxten i en liten norrländsk bruksort till "finradikalismens epicentrum" som han själv kallar det, Midsommarkransen i Stockholm. Men Mats Jonsson är varken färdig med det förflutna eller framtiden.

– Bollsta på 80-talet var så nära ett klasslöst samhälle man kan komma. Barnen gick på samma skola, föräldrarna jobbade ungefär med samma saker. Det var jämlikt mellan barnen, jämlikt mellan de vuxna, i alla fall något så när. Det var den bästa uppväxt man kan ha, summerar han.

– Men i dag har det civila engagemanget och ansvaret för samhället minskat överallt. Frågan är hur länge de människor som kämpar i Bollsta orkar hålla emot förfallet.

I sitt nya serieprojekt, med arbetstiteln "Nya Norrland", vill Mats Jonsson blottlägga de mekanismer som gör att Bollsta – och otaliga andra små norrländska samhällen – numera långsamt förfaller medan storstaden ständigt ståtar med nya dyra byggprojekt.

– Var uppstår Sveriges välstånd? Vart tar det vägen? Varför kommer så lite tillbaka till Norrland trots att till exempel skogen svarar för enorma intäkter? Titta på sågverket i Bollsta, det omsätter miljarder medan orten faller sönder. Affärerna är nedlagda, husen står tomma och börjar förfalla, högstadiet finns kvar men är ständigt nedläggningshotat.

En resa i pengarnas fotspår – Mats Jonsson är utbildad journalist – ska så småningom visa de skeenden som ligger bakom utvecklingen, hur kapitalströmmarna har styrts om. Men han har redan några av svaren:

– Pengarna finns hos privatpersoner och företag. Sågen beskattas statligt, pengarna hamnar i Stockholm, och sedan kommer en skärva tillbaka i bidrag. Hela regionen blir stämplad som beroende, svag och behövande, när den i själva verket är en kraftfull ekonomisk motor.

Som ung var han arg på det sätt som många unga är arga.

– Jag tyckte att jag inte var på rätt plats och ville bort. Jag ville etablera mig i Stockholm och lyckades.

Men åren i Stockholm, livet som framgångsrik serietecknare och så småningom pappa – hustrun Victoria kommer också från Kramfors – har gett perspektiv som gör honom arg på andra sätt. Ett myller av skolor att välja på, men ingen kommunal. Folk som engagerar sig i det offentliga bara för sina egna syften.

– Stockholm är så privilegierat. Samtidigt som okunskapen och ointresset för det övriga landet är enormt, säger han.

– Gör jag ett seriealbum om Stockholm säljer det tre gånger bättre än ett som handlar om Norrland. Storstaden är norm, många stockholmare upplever en större kulturell gemenskap med London, Paris och Tokyo än med en jämnårig Kramforsbo. Det är ett förödande kulturellt avstånd som skapar stora slitningar.

I mastodontprojektet "Nya Norrland" vill han skildra orättvisorna i dagens samhälle genom en – som vanligt – självbiografisk berättelse.

– Jag har förmånen att på nära håll kunna jämföra två extrema poler – Bollsta och Stockholm. Jag har med egna ögon sett vad som händer, på båda ställena. Hur staden blivit norm, hur landsbygden raderas från den politiska kartan.

I Stockholm gnäller man över att hus byggs i den lilla natur som finns kvar och att boendepriserna stiger. I Bollsta stängs mer och mer ned, hus förfaller och rivs; det är inte tal om att bygga nytt.

– Det som händer är väldigt sorgligt. Folk har lika stor rätt att bo här som någon annanstans. Så länge man har ett samhälle ska man ta ansvar för helheten. Det finns otroligt mycket pengar i samhället, det är bara en fråga om fördelning.

Läs mer: Mats Jonsson ställer ut i Kramfors

Om den urbana normen: "Jag behåller min yxa och min vedpanna, för jag tror att de har fel"

Om småstaden som roman: Småstadsblues i samtidslitteraturen