Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Följ med ned i järnåldersgraven där arkeolog gjorde spännande fynd

/
  • Studenterna Andreas Alsaker och Ole Husby från Trondheims universitet sållar jordmassor från kyrkan.
  • Järnåldersgraven under Styrnäs kyrka.
  • Fynd från järnåldersgraven; en glaspärla, en sländtrissa av sten och en ornerad keramikskärva från en bägare.
  • Ola George undersöker graven.
  • Studenten Ole Husby från Trondheims universitet deltog i arbetet med undersökningen.
  • Ola George, antikvarie och arkeolog vid Murberget/länsmuseet Västernorrland, betecknar fornfynden under Styrnäs kyrka som mycket intressanta.

Flera mycket överraskande fornfynd har gjorts vid en utgrävning i Styrnäs kyrka. Redan samma dag som man började gräva upptäcktes en järnåldersgrav under kyrkan.

Annons

Ola George, antikvarie och arkeolog vid Murberget/länsmuseet Västernorrland, har under två dagar genomfört en mindre undersökning i Styrnäs kyrka. Han har samarbetet med studenter från universiteten i Umeå och Trondheim.

Syftet var att göra ett stickprov för att se vad som fanns i lagren under kyrkan. Detta med anledning av att kyrkan är byggd ovanpå en tidigare medeltida kyrka och ett intressant fornfynd av en knapp nyligen i kyrkan.

En öppning på en kvadratmeters yta och 1,2 meters djup gjordes i en del av kyrkan.

– Man kan kalla detta för ett titthål, men trots att vi bara undersökte en liten del av kyrkan stötte vi på fynd, säger Ola George.

Under kyrkan, nere i vad man tror är en grav från 300-400-talet efter Kristus, gjordes fynden; en sländtrissa för att spinna ull, en glaspärla samt ornerad keramik från ett tunnväggigts gods, vilket kan varit en dryckesbägare.

– Keramiken är ett högstatusföremål. En sländtrissa har jag i det här jobbet bara hittat en gång tidigare sedan 1994, säger Ola George.

Genom att sålla de utgrävda jordmassorna genom ett metallnät har även andra fynd gjorts, som sot, kol och rester av brända ben. Detta kan tyda på att man funnit en del av en bålplats.

– Själva graven har förstörts sedan olika lager har blivit omrörda.

Trots att fynden under kyrkan är intressanta var det inte helt oväntat att något skulle påträffas. Sedan tidigare är det känt att det finns gravfält från äldre tid runt kyrkan. I själva kyrkan vet man bland annat att stormannen Hans Peder Månsson-Blixt sedan 1632 ligger begravd tillsammans med sina fruar.

De fynd som gjorts ska nu tas om hand för att tvättas, analyseras mer exakt samt konserveras. En rapport ska sedan sammanställas som kommer att presenteras på Murbergets hemsida.

Ett beslutsunderlag ska sammanställas för att länsstyrelsen ska få ta ställning till vad som ska hända i fortsättningen. Ola George tror dock inte att det blir någon fortsättning med en större utgrävning i Styrnäs kyrka.

– Som arkeolog vill man alltid veta mer, men jag tror att vi kommer att lämna detta som det är.

Vad gäller fyndet av en knapp med en bild av en riddare fortsätter arbetet för att nå klarhet med dess ursprung.

– Vi har ställt frågor om knappen på olika håll, bland annat till museum i England, berättar Lena Hermansson, kultursekreterare i Kramfors kommun.

LÄS OCKSÅ: Styrnäs kyrka byter 120-årigt staket

LÄS OCKSÅ: Biskopen invigde Styrnäs kyrkas nya klockstapel