Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Följ med hem till Mikael och Pernilla utanför Örebro: "Dirty rock är ju coolare är shabby chic"

"Huset ska vara så nära ett konstverk som möjligt utan att bli opraktiskt." Följ med oss hem till Mikael och Pernilla Norlén i Fellingsbro.

Annons

Bandet Sofie Svensson & Dom Där har spelat in en musikvideo hemma hos paret Norlén. Se videon här.

På utsidan ser paret Norléns hus ärligt talat inte så charmigt ut. Det är byggt 1920 och har fått ljusgrå eternitplattor någon gång i mitten av 1900-talet. Inte ens de själva fastnade för huset från början.

– Det här huset hade varit till salu en tid och Pernilla ville ta en närmare titt på det, trots att det inte alls var vad vi letade efter. När det var visning var vi de enda som kom, berättar Mikael och skrattar lite.

Men de fastnade för huset, eller var det kanske tvärtom? Mikael beskriver det som att det nästan var övernaturligt. Huset valde dem. Trots att det hade fel stil och inte alls var vad de sökte, gillade de huset och köpte det.

För Plus-kunder: Lotta och Magnus har förvandlat ett renoveringsobjekt – bor med utsikt över Ö-viksfjärden

Mikael öppnar dörren och vi kliver in i en hall som nästan tar andan ur en; Svartvitrandig tapet, älghorn som är guldsprayade, wire som hänger från taket med en krok i änden som jackhängare och i taket mängder av affischer på gamla musikikoner som Frank Zappa och Blondie.

Precis när man hämtat sig är det dags att gå in i köket som sannerligen är något extra. Här dominerar svart, koppar, grönt, guld och rött.

Köksluckorna är svarta. En del är nya och kommer från Ikea och andra är gamla som Mikael har lackat om. Kyl och frys är också svartmålade. Köksfläkten har en mäktig, slingrande anslutning mot väggen. Fläkten är svart och kopparfärgad för att ge ett slitet intryck. Över köksbordet hänger två gröna lampor som tidigare hängt i ett grisstall.

– Jag köpte dem innan de blev populära och dyra, säger Mikael.

För Plus-kunder: Titta in i blomsterhandlarnas paradvåning i Sundsvall: "Gillar tidlösa saker och ren design"

På en bänk finns en popcornmaskin i en vacker, glänsande röd färg. Där finns också en gammal klocka som har samma vackra röda färg.

– Jag skrapade lite på popcornmaskinen så att jag kunde se hur de byggt upp färgen. Så sprayade jag klockan med kromlack och täckte över med röd färg för bakljus till bilar. Det blev precis samma färg, säger Mikael.

Trä eller metall, han fixar att måla på det mesta.

– Jag är gammal billackerare och har koll på de färgerna och hur de ska bli bra. Folk som äger gamla jänkare är superpedanter så man får lära sig att vara jättenoga, säger han och skrattar.

Trä målar han med kalkfärg som han sedan slipar lite och vaxar. Så har han gjort med spegeldörrarna i huset. En del är röda, andra gröna och ytterligare andra har engelska flaggan målad.

Det engelska inslaget kommer sig av en speciell fåtölj, berättar Mikael och tar oss med in i det engelska rummet. Där står en äldre brun skinnfåtölj.

För Plus-kunder: Kärleken tog Maria från Sollefteå till Sundsvall – förvandlade torp till drömboende i skogen

– Pernilla köpte den på auktion och vi tänkte att den behövde en engelsk miljö. Den gamla röda skinnsoffan passade bra liksom den gröna soffan, säger Mikael.

Även den röda skinnsoffan har en speciell historia. Mikael berättar att en kompis skulle köpa den på auktion och fick låna en hundralapp av honom till det. Men kompisen ångrade sig när hon ropat in den och i stället blev det Mikael själv som fick ta den.

– Hon frågade om jag ville ha en hundralapp eller soffan så jag tog soffan, säger han och skrattar igen.

De olika rummen i huset är fulla av saker och det tar ett tag för ögat att se allt. Men efterhand ser vi den ena innovationen efter den andra. Där finns golvlampor som Mikael gjort av ett stativ, en gammal kamera och en aluminiumskål. I köket finns ett stilleben som ser ut som någon slags mackapär i koppar. Den består av bland annat en trumpet och en kopparsprayad petflaska.

- Tanken är att inredningen inte ska kännas stajlad trots att den är det, säger Mikael.

För Plus-kunder: Häng med in i pappalediga GIF-målvaktens nyrenoverade hus: "Hardcore att vara hemma med två barn"

Han och Pernilla kallar sin inredningsstil för "Dirty Rock" och "spjutspetsdiskrektion". Det sista är för att det tar ett tag att upptäcka alla roliga saker och lösningar. Man kan scanna förbi för att sedan gå tillbaka och upptäcka nya saker.

Mikael säger att det mesta som finns är köpt på loppis eller second hand och uppiffat och målat eller omgjort.

– En del tycker det är coolt att köpa saker som är dyra. Jag tycker att det är roligare att göra grejer själv som ser dyra ut men inte kostar nåt, säger Mikael.

För Plus-kunder: Titta in i blomsterhandlarnas paradvåning i Sundsvall: "Gillar tidlösa saker och ren design"