Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

FN-veteran i Ö-vik varnar för krig i Kashmir

Kashmir i gränsområdet mellan Indien, Pakistan och Kina är ett av världens farligaste områden. Indien och Pakistan är ständigt i konflikt med varandra. Indien har 500 000 soldater i Kashmir och Pakistan har 200 000. Attacker med drönare och beskjutning i begränsad omfattning förekommer. Dessutom har både Indien och Pakistan kärnvapen.

Det berättade Håkan Lindgren, Örnsköldsvik, som under mitten av 1980-talet tjänstgjorde som FN-observatör i området, när han medverkade på FN-föreningens första möte för året. Det här är ett farligt område där krig kan bryta ut när som helst med mycket förödande följder. Jag har allt sedan jag tjänstgjorde där följt utvecklingen och det blir farligare och farligare. Det är nu så spänt att UD avråder svenska turister att resa till Kashmir.

Håkan Lindgren säger att FN haft observatörer i området sedan 71 år Det är endast konflikterna i Mellanöstern som haft längre FN-bevakning. Han tycker att den krutdurk Kashmir utgör uppmärksamma alldeles för litet i medierna med tanke på den stora risk för krig som finns i området.

– Alla fredsförsök i Kashmir har hittills misslyckats, säger han. En berättigad fråga är därför om det finns anledning för internationella observatörer att vara kvar. Jag svarar ja på den frågan. FN har i varje fall medverkat till att inget fullskaligt krig brutit ut.

Kashmir har inte mycket av självstyre i dag. Det var bättre när britterna lämnade Indien 1947. Närvarande gör Kina anspråk på 15 procent av landets yta, Indien har 48 procent och Pakistan 35 procent. Kashmir har 15-16 miljoner invånare på en yta som är ungefär halva Sveriges. Och eftersom enorma berg tillhörande Himalaya finns i Kashmir är det trångt i dalgångarna och i de lägre delarna av landet. Posteringar och strider mellan parterna förekommer ända upp till 6 000 meter över havet i ständigt snöklädda områden med mycket stränga vintrar.

– Berömda K2 ligger i Kashmir och där omkommer var fjärde som når toppen, enligt Håkan Lindgren.

De enorma bergen och de bördiga dalgångarna gör att Kashmir är ett mycket vackert område. Men det är alldeles för farligt att njuta av detta för utländska turister. För närvarande är endast fem-sex personer från Sverige i den FN-delegation som övervakar området. För närvarande har Sverige cirka 500 soldater, underofficerare och officerare stationerade runt om i världen. Det är en väldigt låg siffra jämfört med tidigare åtaganden runt om i världen.

Sven Lindblom

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel