Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FN varnar för folkmord i CAR

Annons

Om inte omvärlden griper in kan våldsamheterna i Centralafrikanska republiken (CAR) eskalera till ett fullskaligt folkmord, varnar en högt uppsatt FN-tjänsteman.

Samtidigt kommer vittnesmål om nya massakrer i landet.

Det har alla beståndsdelar som vi sett på andra platser, såsom i Rwanda och Bosnien, sade John Ging på FN:s samordningsorgan Ocha, efter ett besök i landet.

Flyktingar som med flyg tagit sig till Mali vittnar om övergrepp av kristna milisgrupper mot muslimer i CAR.

Jag såg människor dödas framför mig och bli uppskurna som djur. De skar av handen av en muslim och stoppade den i hans mun, berättar Hissène Ibrahim för The Guardians reporter i huvudstaden Bamako.

Enbart i huvudstaden Bangui har våldsamheterna den senaste månaden krävt över tusen dödsoffer. Mer än en miljon människor i landet uppges ha flytt sina hem.

I mars förra året intog den muslimska rebellrörelsen Séléka huvudstaden Bangui, och rebelledaren Michel Djotodia utnämnde sig senare till president. Han förklarade Séléka upplöst, men stora delar av gruppen fortsatte terrorisera civilbefolkningen genom avrättningar, våldtäkter och godtyckliga gripanden.

Som svar bildades kristna självförsvarsgrupper anti-balaka (anti-machete), som nu anklagas för omfattande hämndaktioner riktade mot landets muslimer.

Den 10 januari avgick Djotodia, men våldsamheterna har fortsatt.

Enligt Gabriella Ingerstad, säkerhetspolitisk analytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), är det inte i huvudsak en fråga om religiösa motsättningar, utan snarare en historisk motsättning mellan södra och norra delen av landet.

Det rör sig om en politisk konflikt i grunden, som har pågått en ganska lång tid.

Dessutom pekar hon på att självförsvarsmiliser och andra väpnade grupper inte är något nytt fenomen i Centralafrikanska republiken:

Stora delar av landet har alltid varit laglöst, med en fullständig frånvaro av statliga institutioner.

På torsdagen började USA flyga in de första av totalt 800 rwandiska militärer som ska delta i Afrikanska unionens insats i landet.

När EU:s utrikesministrar möts i Bryssel nästa vecka kan man, enligt utrikesminister Carl Bildt (M), sannolikt ge klartecken för att fortsätta planeringen för en militär stödinsats från EU:s sida i Centralafrikanska republiken.

Det är bra, enligt Bildt, att Frankrike redan gjort insatser.

Men sedan är det naturligt att vi kommer in från EU, FN och Afrikanska unionen för att stötta upp, komplettera och göra det mer uthålligt, säger Bildt efter ett samråd med riksdagens EU-nämnd.

EU:s stridsgrupp, eller snabbinsatsstyrka, har sedan tillkomsten aldrig använts. EU-länderna turas om att bidra till den och leda den cirka 1 000 man stora gruppen, halvårsvis. Sverige har hittills lett den två gånger. EU-länderna måste vara överens för att den ska sättas in.

Mer läsning

Annons