Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

FN varnar för adoptioner från Haiti

En grupp på 33 haitiska barn som har adopterats av franska familjer har lämnat den skola där de haft skydd sedan jordbävningskatastrofen i förra veckan. Men nu varnar FN för att människosmugglare försöker röva bort barn från landet för adoption.

Barnen, som är mellan ett och sex år gamla, plockades upp med buss i torsdags och kördes till flygplatsen i Port-au-Prince. Enligt Frankrikes konsul Jean-Pierre Gueguan väntades barnen bli mottagna av sina adoptivföräldrar i Paris på fredagskvällen.

Alla utom ett av barnen uppges vara vid god hälsa. De har haitiska pass och den biologiska familjens efternamn finns angivet. Inga adoptionshandlingar har gått om intet, uppger Gueguan.

En del av barnen är föräldralösa, andra har blivit övergivna. Flera har tidigare bott på ett barnhem som blev illa skadat i katastrofen.

Samtidigt har flera barn försvunnit från sjukhus i Haiti efter skalvet, rapporterar FN:s barnfond (Unicef). Det väcker oro för att människosmugglare kan försöka få barnen adopterade utomlands.

Vi har dokumenterat ett 15-tal fall där barn försvunnit från sjukhus och då inte i sällskap med sin egen familj, sade Unicef-rådgivaren Jean Luc Legrand i Genève. Unicef har arbetat i Haiti i många år och vi vet att problemet med barnhandel fanns redan tidigare. Dessvärre har många av dessa handelsnätverk kontakter med den internationella "adoptionsmarknaden", förklarade han.

Barnfonden har den senaste veckan varnat världens länder för att öka antalet adoptioner från Haiti omedelbart efter skalvet. Men på flera håll, bland annat i Belgien, Kanada, Tyskland, Nederländerna, Spanien och USA, har processer redan inletts för att påskynda adoptioner av haitiska barn.

Enligt Legrand är situationen snarlik den som rådde efter flodvågskatastrofen i Asien för fem år sedan. Smugglarnätverk gick då i gång direkt och utnyttjade svagheter hos lokala myndigheter och i hjälpsamordningen till att "kidnappa barn och föra dem ut ur landet", sade han.

Rupert Colville, talesman för FN:s människorättskommission, tillade att barnslaveri och barnhandel i Haiti "är ett faktiskt problem som lätt kan bli en allvarlig fråga de närmaste veckorna och månaderna".

Enligt Unicef har FN-folket i Haiti nu skärpt sin bevakning av trafiken på vägarna.

Adoptionscentrum i Sverige - som hittills inte har förmedlat adoptioner från Haiti - har fått samtal från svenskar som vill adoptera haitiska barn, men organisationen framhåller att det måste klarläggas att barnen är föräldralösa och att de inte har släktingar som kan och vill ta hand om dem, innan adoptioner kan genomföras. Det har även under normala haitiska förhållanden varit svårt att garantera omständigheterna kring adoptioner från landet.