Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FN vädjar om hjälp till Gaza

Annons

FN:s säkerhetsråd manar Israel och Hamas att inte bryta vapenvilan som inleddes i går. Samtidigt säger säkerhetsrådet att världssamfundet måste hjälpa till att få fram akut hjälp till Gaza i form av mat, bränsle och vård.

Under natten gav sig tusentals Gazabor ut på gatorna för att fira vapenstilleståndet. Ännu på morgonen fanns inga rapporter om att vapenvilan skulle ha brutits.

Vardagen börjar långsamt återvända till det sargade Gaza på torsdagen, utlyst som allmän helgdag efter åtta dagar av våld.

"Den palestinska regeringen meddelar att torsdag den 22 november är en nationaldag", meddelade styrande Hamas sent i onsdags, enligt nyhetsbyrån AFP.

För första gången på över en vecka har bilköer med tutande bilar återvänt och butiker öppnats. Flera ministrar från Hamas väntas senare på dagen tala offentligt i Gaza.

Minst 162 palestinier, 37 av dem barn, och fem israeler har dödats under de senaste åtta dagarna.

I ett uttalande från säkerhetsrådet sent på onsdagskvällen beklagade rådet "den förlust av människoliv som är resultatet av den här situationen". Säkerhetsrådet berömde också Egyptens president Muhammad Mursi och andra för att de förhandlat fram överenskommelsen.

I uttalandet skriver man att världssamfundet måste hjälpa till att få fram akut hjälp till Gaza via etablerade kanaler för att förbättra levnadsförhållandena i området.

Det behövs "snabb och fri leverans av humanitär hjälp inklusive mat, bränsle och medicinsk vård", sade rådet.

Israeliska trupper grep 55 palestinska "terrorister" på Västbanken under natten timmarna efter att vapenvilan i Gazaremsan trätt i kraft, meddelar den israeliska armén.

Enligt israelisk radio ska medlemmar av Hamas och Islamiska jihad finnas bland de gripna.

Försvarsminister Ehud Barak uppger att de israeliska styrkorna under den gångna veckan släppt 1 000 gånger så mycket sprängmedel på Gazaremsan som den mängd som träffade Israel. Barak uttalar sig enligt Reuters för den israeliska radion.

Under dagen meddelade palestinska myndigheten på Västbanken att de kommer att gå vidare med planerna på att begära erkännande i FN som stat med observatörsstatus om en vecka, enligt Interfax. Detta trots uttryckligt motstånd och hot från Israel och USA om att ett sådant drag kan skada fredsprocessen.

Den palestinska begäran kommer att skapa förutsättningar för att lösa vårt problem, säger Palestinska myndighetens Rysslandsambassadör Fayed Mustafa.

Mer läsning

Annons