Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

FN utfärdar "mjuk frist" om klimatet

FN kör en mycket mjuk linje för att följa upp det misslyckade resultatet från klimatkonferensen i Köpenhamn.

Länderna får en flexibel betänketid.

Helst vill FN:s chefsförhandlare i klimatfrågor, Yvo de Boer, att länder som inte skrev under den urvattnade överenskommelsen från Köpenhamn talar om före januari månads slut om de vill vara "delaktiga" (associated).

Men det är en "mjuk frist", sade de Boer under FN:s första presskonferens i ämnet efter Köpenhamn. Det går att anmäla sitt intresse även senare, försäkrade han enligt Dow Jones nyhetswebbplats vid onsdagens pressmöte i Bonn.

De amerikanska Demokraternas förlust av den viktiga 60:e senatsplatsen i valet i Massachusetts natten till onsdagen har dock än mer dämpat förhoppningarna om framsteg i klimatfrågan. Republikanen Scott Brown, som vann senatsplatsen som i över 50 år tillhört Kennedyklanen, är starkt emot lagstiftning som ska begränsa koldioxidutsläppen och införa utsläppshandel i USA.

Obama vill minska USA:s utsläpp med 4 procent till 2020 jämfört med 1990 års nivåer, att jämföra med EU:s mål på 20 procent. Men även de ambitionerna hotar nu att grusas, eftersom förslagen behöver de 60 senatsrösterna för att klara kongressbehandlingen.

Ledande demokratiska senatorer säger nu att något beslut inte är att vänta under 2010, vilket sänker utsikterna också för mötet i Mexiko i höst.

Många andra länder, inte minst världens största utsläppsland Kina, har varit sparsamma med utfästelser om koldioxidutsläpp i väntan på besked om hur USA agerar i frågan.