Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

FN undersöker Climategate

FN:s klimatpanel har bestämt sig för att titta närmare på turerna bakom det så kallade Climategate som de senaste veckorna eldat på diskussionen om att de hittills vedertagna klimatrönen skulle vara överdrivna.

Vi vill verkligen inte sopa den här frågan under mattan. Det här är en allvarlig fråga och vi kommer att undersöka den, säger Rajendra Pachauri, chef för FN:s klimatpanel, om Climategate.

Det var när hackare nyligen tog sig in sig in i servrarna på den ansedda brittiska klimatenheten (CRU) vid University of East Anglia i Norwich och kopierade och publicerade tusentals personliga e-brev från 1990-talet och framåt som affären tog fart.

Händelsen döptes snabbt till Climategate av "klimatskeptiker", som tvivlar på slutsatserna att de klimatförändringar som pågår orsakats av människan. Skeptikerna tog fasta på uttryck och formuleringar i meddelandena som de anser vara bevis på att CRU medvetet manipulerat forskningsresultat för att överdriva klimatförändringarna.

Resultatet blev att CRU:s chef Phil Jones - som själv använt ord som "trick" och "gömma nedgången" i sin korrespondens - tar en paus under tiden som saken utreds. Jones medger också att mejlen är äkta, men säger att citaten är fullständigt ryckta ur sitt sammanhang.

Rajendra Pachauri och FN:s klimatpanel fick, tillsammans med USA:s förre vicepresident Al Gore, Nobels fredspris 2007.