Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FN: Tortyr och död i Nordkorea

Annons

Tortyr, godtyckligt fängslande, summariska avrättningar, tvångsaborter, sexuellt våld och svält som straff. En FN-rapport målar en fasansfull bild av Nordkoreas fångläger.

Uppskattningsvis 80 000-120 000 nordkoreaner hålls fängslade i lägren, enligt rapporten.

Tortyren består av skendränkningar, upphängande av fångar upp och ned, och av att långa nålar sticks in under de misstänktas naglar. Många misstänkta dör i förhörslägren på grund av tortyren, den påtvingade svälten, och av sjukdomar.

Kina får samtidigt skarp kritik i FN-rapporten. Nordkoreaner som flytt över gränsen till Kina, och sedan deporterats tillbaka till landet, utsätts vanligtvis för tortyr.

Nordkoreanska agenter är samtidigt verksamma inne i Kina för att kartlägga flyktingarna och personer som stödjer dem. I några fall verkar det som att agenterna har lyckats kidnappa några av dem, och minst en sydkoreansk medborgare. Regimen tvingar även nordkoreanska kvinnor som blivit gravida med kinesiska fäder till tvångsaborter.

Kina menar i sin tur att flyktingarna som tagit sig över gränsen har gjort det illegalt och att de har ekonomiska motiv, samt att vissa av dem är kriminella. Kina svarar påståendet om tortyr med att några nordkoreaner kommer tillbaka till Kina efter en utvisning.

Nordkorea förkastar rapporten och hävdar att den är ett "instrument för politisk komplott".

Mer läsning

Annons