Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FN-stöd för kamp mot rebeller i Irak

Annons

FN:s säkerhetsråd ger sitt fulla stöd för Iraks kamp att återta regionala fästen som hålls av militanta islamistgrupper med kopplingar till al-Qaida.

"Säkerhetsrådet uttrycker sitt starka stöd för den irakiska regeringens fortsatta ansträngningar att klara säkerheten för hela Iraks folk", hette det i ett uttalande från rådets 15 medlemsstater i går.

Efter beskedet om att FN:s säkerhetsråd stödjer Iraks kamp återta al-Falluja återvände i dag vissa invånare som flytt staden. Affärer som hållit stängt öppnade, rapporterar AFP.

De irakiska säkerhetsstyrkornas insatser sattes samtidigt på paus, efter en natt skyfall som gjorde det svårt att använda flygplan och tunga fordon.

Militanta islamister, stödda av regeringsfientliga klaner, tog den 1 januari kontrollen över städerna al-Falluja och delar av närbelägna al-Ramadi. Totalt ska minst 60 människor ha dödats i de båda städerna i samband med detta. Enligt FN är den humanitära situationen kritisk i al-Falluja.

Säkerhetsrådet fördömde angreppen som gruppen Islamiska staten Irak och Levanten (ISIS) ligger bakom och hyllade samtidigt de irakiska säkerhetsstyrkornas mod.

Irakiska förhandlare uppges försöka få till stånd en uppgörelse med islamisterna som intagit al-Falluja. Irakiska regeringstrupper står med stridsvagnar, artilleri och soldater utanför staden men enligt militärkällor kommer de inte att anfalla så länge förhandlingarna pågår, rapporterar Reuters.

Mer läsning

Annons