Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FN: Regeringsvapen till al-Shabaab

Annons

Vapen som sålts till den somaliska regeringen har genom "systematisk misskötsel" hamnat i orätta händer - bland annat hos terrornätverket al-Shabaab, enligt en FN-rapport.

En del av vapnen som skulle ha använts av den somaliska armén har sålts öppet på marknaden i Mogadishu med bortfilade serienummer, andra har har hamnat hos klananknutna miliser. Enligt den hemliga FN-rapporten, som AFP tagit del av, finns till och med bevis för att "en högt uppsatt rådgivare till presidenten (...) varit inblandad i att planera vapenleveranser" till en ledare för terrornätverket al-Shabaab.

FN:s säkerhetsråd lättade på vapenembargot mot Somalia förra året för att landets regering bättre skulle kunna bekämpa just al-Shabaab, men krävde att alla vapenleveranser skulle meddelas i förväg. Dessutom behölls förbudet mot vissa tyngre vapen och en särskild övervakningsgrupp tillsattes för att hålla ett öga på hur det hela sköttes. Det är denna grupp som ligger bakom rapporten.

I dokumenten beskrivs också hur en somalisk minister själv ska ha köpt vapen från "ett Gulfland" utan att meddela inspektörerna. En del av dessa vapnen har sedan flyttats till platser som regeringen inte förfogar över.

I mars ska säkerhetsrådet fatta nytt beslut om vapenembargot mot Somalia och i rapporten rekommenderas en återgång till de tidigare reglerna.

Mer läsning

Annons