Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FN på banan igen inför "galen vecka"

Annons

Världsfattigdomen, Syrienkriget och relationen Iran-USA väntas dominera när världens ledare möts och håller tal i FN:s högkvarter i New York i veckan.

Räkna med både vackra ord och utfall mot USA i talarstolen.

FN har kommit tillbaka i bilden igen i Syrienfrågan via användningen av kemiska vapen. Vi hoppas att det kan ge en impuls till en förbättring på det humanitära området och i själva grundfrågan, nämligen en politisk lösning på konflikten, säger FN:s vice generalsekreterare Jan Eliasson till TT.

Ministrar, FN-folk och New York-bor kan få ett plågat ansiktsuttryck när den årliga allmänna debatten i FN:s generalförsamling förs på tal. Under "galna veckan" möts världens presidenter, premiär- och utrikesministrar i och kring FN-skrapan på östra Manhattan. Bara Eliasson har hundratals möten inbokade.

Det är en mötesplats utan like för internationell politik.

Han tror att veckan blir en mätare på världsopinionen i Syrienfrågan. Vid sidan av debatten väntas säkerhetsrådet anta en resolution om landets kemiska vapen.

Statsminister Fredrik Reinfeldt och utrikesminister Carl Bildt träffar i dag FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon klockan 17 lokal tid (klockan 23 svensk tid).

Ledarnas tal börjar på tisdagen. Fredrik Reinfeldt är inbokad att hålla sitt anförande redan samma kväll.

En tradition för somliga är att ondgöra sig över USA på amerikansk mark. Häromåret tyckte Venezuelas Hugo Chávez att det luktade svavel om George W Bush. I år beskyller efterträdaren Nicolás Maduro USA för att neka hans delegater visum. Andra ilskna latinamerikanska nationer är jättarna Brasilien, Mexiko och Argentina efter avslöjanden om att USA avlyssnat deras ledare.

Mer läsning

Annons