Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FN oroat: Satsning för fattiga avtar

Annons

Biståndet i världen minskar. Förhandlingar om världshandeln har gått i stå. Mediciner är fortfarande för dyra i fattiga länder.

I-ländernas engagemang har försvagats två år innan FN:s så kallade millenniemål om fattigdomsbekämpning ska vara uppfyllda, konstaterar FN i en ny rapport.

Att det befintliga globala partnerskapet försvagats kan undergräva möjligheten att få en agenda på plats för åren efter 2015, säger Olav Kjørven, en av cheferna för den grupp som granskar den rika världens bidrag till att nå millenniemålen.

Biståndet minskade från 134 miljarder USA-dollar 2011 till 126 miljarder 2012 enligt rapporten, trots att i-länderna lovat minst 0,7 procent av BNP i bistånd. Fem länder, bland dem Sverige, uppfyller målet. Om millenniemålet ska nås måste 300 miljarder dollar gå till bistånd.

Minskningen beror på ekonomiska på åtstramningar i främst EU, enligt FN.

Kjørven säger samtidigt att många av millenniemålen glädjande nog har nåtts eller är på väg att nås, men att starkare politisk vilja nu behövs i slutspurten.

FN-organ, medlemsländerna, biståndsorganisationer och många fler är uppe i en bred diskussion om målen efter 2015. I nästa vecka diskuteras de på ett toppmöte i FN.

Mer läsning

Annons