Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FN kräver stopp för lösesummor

Annons

FN:s säkerhetsråd uppmanar alla länder att inte betala ut lösesummor till terrorister. Från brittiskt håll hävdas att terrornätverket al-Qaida och andra militanta islamister har lyckats få ut minst 105 miljoner dollar genom att ta gisslan.

I en enhälligt antagen resolution uppmanar de 15 länderna i säkerhetsrådet FN:s medlemsstater att "hindra terrorister från att direkt eller indirekt dra fördel av lösesummor eller politiska eftergifter" och att eftersträva "säker frigivning av gisslan".

Texten är byggd på ett uttalande från stormaktssamarbetet G8 förra året.

Det antas - även om bekräftelserna är få - att flera regeringar har betalat ut lösesummor till militanta grupper på senare år.

Kidnappning "har blivit den största utmaningen från terrorister och förblir ett fruktansvärt hot mot medborgare i alla länder", enligt den brittiske FN-ambassadören Mark Lyall Grant. De beräkningar han nämner, lösesummor på totalt minst 105 miljoner dollar, handlar om gisslansituationer de senaste 3,5 åren.

Världens länder måste agera för att slå ut kidnappning som affärsmodell, säger ambassadören.

I FN-resolutionen uppmanas regeringar också att pressa företag att inte betala lösen till terrorister. I Storbritannien är det förbjudet i lag.

Resolutionen säger dock ingenting om sanktioner mot länder som betalar.

Det här är början på en process. . . Låt oss se hur det fungerar, säger Lyall Grant.

Mer läsning

Annons