Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FN-inspektörer tillbaka till Syrien

Annons

FN:s vapeninspektörer kommer inom kort att återvända till Syrien för nya kontroller enligt chefen för inspektionsstyrkan, svenske Åke Sellström.

Planeringen inför resan pågår för fullt.

Det finns en rad anklagelser från väst, men även från Syrien, om att kemiska vapen använts vid andra tillfällen än de som vi nu har utrett, säger Åke Sellström till TT. Att vi rapporterade från den här 21 augustihändelsen var ju att den var så stor, men vi har ju inte rapporterat om alla de andra händelserna.

Under den nya inspektionsresan ska tre eller fyra platser besökas.

Det är ännu inte bestämt när inspektörerna åker, men enligt Sellström är det snart. Själva resan väntas pågå en vecka.

Sen ska vi skriva en slutrapport om alla anklagelser. En grov gissning är att den är klar någon gång i slutet av oktober, säger Åke Sellström.

Rysslands biträdande utrikesminister Sergej Rjabkov säger i dag, efter möten med sin syriske motpart, att Syriens regering kommit med uppgifter som ska styrka regimens anklagelser om att det varit syriska rebeller som den 21 augusti använde kemiska vapen utanför Damaskus. Många västländer - bland annat USA, Frankrike och Storbritannien - anklagar regeringen för att ha använt kemvapnen.

Varken västländer eller FN:s sekretariat bör uttala sig om en möjlig Syrienresolution utifrån kapitel sju i FN-stadgan, anser Ryssland. Det sjunde kapitlet ger rätt till militärt ingripande om internationell fred- och säkerhet hotas.

Så länge FN:s säkerhetsråd inte fattat ett sådant beslut är det "en hypotetisk situation", säger Sergej Rjabkov.

Den syriska regimen är övertygad om att FN inte kommer att anta en resolution angående landets kemvapen som utgår ifrån kapitel 7 i FN-stadgan, vilket skulle kunna innebära våldsmedel.

Jag anser att det är en stor lögn som används av västmakterna, vi tror inte att det kommer att användas. Det finns inget som rättfärdigar det, sade landets biträdande utrikesminister Faisal Muqdad på onsdagen enligt AFP.

Mer läsning

Annons