Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

FN förlänger Kongo-sanktioner

Annons

FN:s säkerhetsråd förlängde på måndagen sanktionerna mot Kongo-Kinshasa i ytterligare ett år i avsikt att skydda landets sköra institutioner från väpnat våld.

Handeln med mineraler, den huvudsakliga källan att finansiera irreguljära arméer, är målet för nya åtgärder. Bland annat uppmanas experter att föreslå en strategi för att spåra mineraler från Kongo-Kinshasa i linje med den så kallade Kimberleyprocessen, diamantbranschens egna riktlinjer för att kontrollera att olagligt brutna diamanter inte kommer ut i handeln.

Resolutionen hade tagits fram av Frankrike och antogs enhälligt av rådets 15 medlemmar.

Sanktionerna omfattar vapenembargo, åtgärder för flygtrafikkontroll, och sanktioner mot ett antal privatpersoner.

Vapenembargot, som sträcker sig tillbaka till 2003, är riktat mot ett flertal väpnade milisgrupper i östra delen av landet.

FN-styrkan Monuc, som varit i landet sedan 1999, är i dag FN:s största fredsstyrka i världen. Efter förstärkning kommer den att uppgå till 20 000 man.

Huvudparten av Monuc-styrkan är utplacerad i östra delen av landet, vilken är fortsatt instabil och våldsutsatt.

FN-soldater har bistått Kongo-Kinshasas regeringsarmé i jakten på olika väpnade grupper, bland dem den rwandiska hutumilisen FDLR.

Medlemmar i FDLR, etniska huturebeller, deltog i folkmordet i Rwanda 2001 då 800 000 människor dödades, enligt FN:s siffror.