Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

FN fördömer Schweiz minaretförbud

FN:s högsta företrädare för mänskliga rättigheter fördömer Schweiz förbud mot att bygga minareter. Schweiz regering befarar att resultatet av folkomröstningen kan hota landets säkerhet.

FN:s människorättschef Navi Pillay kallar minaretförbudet ett "diskriminerande, splittrande och olyckligt steg för Schweiz att ta, som riskerar att sätta landet på kollisionskurs med sina åtaganden för mänskliga rättigheter".

Jag tvekar inför att fördöma ett demokratiskt val, men jag tvekar inte alls att fördöma den främlingsfientliga skräckpropaganda som har präglat valrörelser i flera länder, däribland Schweiz, och som bidrar till att skapa resultat som detta, sade sydafrikanskan Pillay.

En kör av upprörda röster från muslimska och andra länder har redan tidigare uttryckt bestörtning över utgången av folkomröstningen i söndags. En rad partier på den yttersta högerkanten i Europa har tvärtom applåderat minaretförbudet, som de ser som en symbol för islamisering.

Schweiz regering befarar att hela affären kan bli ett säkerhetshot.

Varje slag mot olika religioners och kulturers samexistens är en fara även för vår säkerhet, sade utrikesminister Micheline Calmy-Rey.