Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FN får utreda kemvapenattack

Annons

Syrien tillåter FN:s vapeninspektörer att besöka platser för påstådda kemvapenattacker i Damaskus, uppger statstelevisionen.

Syriens besked att FN:s inspektörer skall tillåtas undersöka den plats där en gasattack påstås ha skett i onsdags kom efter flera dagars utdragna förhandlingar. I går flög FN:s undergeneralsekreterare Angela Kane till Syrien för att öka trycket på Syriens regim att tillåta inspektioner.

Den syriska regeringen lovar eld upphör under FN-inspektörernas besök vid platsen för den påstådda kemvapenattacken, uppger FN i ett uttalande som återges av Reuters.

FN-teamet förbereder sig nu för inspektionen som startar i morgon.

Vapeninspektionen leds av svenske Åke Sellström, och inspektörsteamet har befunnit sig i Syrien sedan i onsdags för att å FN:s vägnar undersöka flera platser i landet där kemvapenattacker påstås ha skett i landet.

En högt uppsatt myndighetsperson i USA säger att det just nu finns väldigt lite tvivel om att det var den syriska regimen som använde kemiska stridsmedel mot civilbefolkningen, rapporterar Reuters.

Utrikesminister Carl Bildt kommenterar beskedet via Twitter:

"Jag välkomnar att Damaskus går med på FN-inspektörer, men nyckeln är att alla snabbt och säkert verkligen ger dem tillträde", skriver han.

USA säger att Assad-regimens beslut att ge FN-inspektörer tillträde till platsen kommer "för sent för att vara trovärdigt".

Om den syriska regimen inte hade något att dölja och ville visa för världen att de inte har använt kemiska vapen i den här händelsen, då skulle regimen ha avslutat sina strider i området och omedelbart gett FN tillgång till platsen för fem dagar sedan, sade en högt uppsatt myndighetskälla till AFP.

Bo Koch, toxikolog och forskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), bedömer chanserna att hitta spår efter gasen som små.

Om vi förutsätter att det är flyktig nervgas som använts så är den just flyktig och avdunstar väldigt fort.

Han säger dock att ämnen från gasen kan ha lagrats i växter, trä och i människokroppar. Det viktigaste nu är att FN:s experter får ta så många prover som möjligt och själva bestämma var de ska tas, säger Koch.

Så man får en möjlighet att säkra bevis och möta både människor och miljö.

Den förre vapeninspektören Hans Blix välkomnar beskedet att FN:s inspektörer får besöka platserna för attackerna.

Det är i högsta grad välkommet om de får möjligheter att effektivt granska de tecken man kan finna, i form av rester av kemiska medel eller personer som har skadats eller dödats.

Han tror att chanserna är relativt goda att finna bevis, inte minst med tanke på att inspektörerna ursprungligen kom till Syrien för att undersöka kemiska attacker som ska ha skett mars.

Självklart försämras möjligheterna att undersöka och dra slutsatser ju längre tid som går, men om man ändå var inställd på att undersöka händelser i mars så kan man inte tvivla på att det går nu.

Enligt Mike Winnerstig, säkerhetspolitisk expert på Totalförsvarets forskningsinstitut, står USA just nu inför flera svåra val med när det gäller hanteringen av konflikten i Syrien.

Obamas militärchef Martin Dempsey har gett ganska dystra besked till Obama i veckan. Hur USA än gör militärt blir det inget bra, säger Winnerstig. Samtidigt har man en opposition, där bland annat senatorn John McCain har en tydlig linje för hur man skulle kunna göra. Oppositionen föreslår att USA attackerar med kryssningsrobotar för att bland annat slå ut Assadregimens flygplatser och militärinstallationer, mest för att markera. Det skulle nog jämna ut oddsen för oppositionen. Men det innebär ju också att USA tydligt skulle gå med i konflikten, säger Winnerstig.

Däremot vill inte USA köra över FN om man inte absolut måste, och är det något det amerikanska folket inte är intresserade av så är det ytterligare ett krig. Winnerstig tror inte att USA kommer gå in med soldater på marken.

Mer läsning

Annons