Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

FN-chefen vill byta ut norrman

Generalsekreterare Ban Ki-Moon söker tillsammans med flera tunga västländer ett nytt sändebud med uppdrag att leda det civila biståndsarbetet i Afghanistan.

FN-diplomater från Nato-stater med soldater i Afghanistan pekar ut svensken Staffan de Mistura och fransmannen Jean-Marie Guehenno som möjliga kandidater till uppdraget. Svensken är topptjänsteman vid FN:s livsmedelsprogram WFP. Han var Bans specialsändebud i Irak 2007-2009.

Fransmannen Guehenno ledde i åtta år och till i fjol FN:s fredsbevarande verksamhet DPKO.

Det finns också planer hos Nato om att, parallellt med FN:s sändebud i Afghanistan, inrätta en civil representant för Natostyrkan Isaf.

Bans nuvarande sändebud, norrmannen Kai Eide, väntas avgå i januari efter mindre än två år. Kritiker i FN har anklagat Eide för att ha misslyckats med att hantera valfusket i Afghanistans presidentval i augusti.

Förhoppningar på Eide

När Eide fick uppdraget knöts stora förhoppningar till att han skulle kunna samla ihop det splittrade bistånds- och återuppbyggnadsarbetet i Afghanistan.

Men en konflikt blossade upp om valfusket mellan Eide och hans närmaste man, Peter Galbraith från USA. Eide anklagades för att försöka tona ner vad som hände.

Ban avskedade till sist amerikanen, som talade ut öppet om fusket. Då hade rapporter kommit om både vallokaler som inte fanns i verkligheten och riggad rösträkningen. Det handlade om en stor mängd röster från regioner där valdeltagandet var lågt. I en del valkretsar fick den sittande presidenten Hamid Karzai fler röster än det fanns röstberättigade.

I valet fick västmakternas favorit Karzai förnyat mandat.

Det sänder en förfärlig signal när FN gör sig av med en tjänsteman för att denne var bekymrad över fusket i ett FN-stött och -finansierat val, sade Galbraith till BBC i oktober sedan han fått sparken.

Fick inte spridas

När bevisen på fusk blev "mycket omfattande" tillät Eide - enligt Galbraith - inte att informationen nådde ens till ambassadörerna i Kabul.

Enligt Galbraith hade den FN-stödda valkommissionen lovat underkänna felaktiga röster - men den övergav tanken då det visade sig att Karzai därmed kunde hamna under 50 procent och måste ställa upp i en andra omgång mot närmaste rivalen, den tidigare ministern Abdullah Abdullah.

Jag ingrep. Karzai klagade över mitt ingripande och chefen för uppdraget (Eide) bestämde sig för att stödja Karzai, den som skulle dra nytta av valfusket, i stället för mig, sade Galbraith.

Till sist utlystes ändå en andra valomgång men då hoppade Abdullah av och Karzai utsågs till segrare den 1 november.