Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

FN-chefen stöder Gazadebatt

FN:s generalsekreterare stöder ett palestinskt förslag om att återuppta debatten i FN:s människorättsråd UNHRC om den omstridda rapporten efter kriget i Gaza i vintras, uppger hans taleskvinna Michele Montas.

Generalsekreteraren Ban Ki Moon diskuterade ärendet med den palestinska presidenten Mahmud Abbas i helgen, sade Montas i måndags till AFP.

Rapporten från den sydafrikanska juristen Richard Goldstones kommission anklagar både israeler och palestinier för krigsbrott. Rapporten är resultatet av en granskning beställd av UNHRC.

Parterna i kriget har avvisat Goldstonerapporten anklagelser.

Människorättsrådet, med säte i Genève, beslöt i förra veckan att skjuta upp behandlingen av rapporten till våren. Palestiniernas ledning ska ha gått med på detta efter påtryckningar från USA och Israel.

Beslutet ledde till protester från palestinier och runt om i arabvärlden och palestiniernas president fick svidande kritik. Abbas försvarade dock beslutet med att det gav möjlighet till att samla mesta möjliga stöd för rapportens rekommendationer. Dessa innefattade bland annat att FN:s säkerhetsråd tar de misstänkta brotten till den internationella krigsförbrytardomstolen ICC i Haag, om israeler och palestinier inte själva utreder och åtalar misstänkta.