Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FN-chef: Tunisien ett föredöme

Annons

Tunisien har nu både en ny konstitution och en ny övergångsregering - två viktiga steg på vägen till demokrati efter revolutionen som utlöste den arabiska våren för tre år sedan.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon välkomnar den nya författningen som "en historisk milstolpe" och ett föredöme för andra länder som söker reformer.

Tunisiens övergångsparlament antog med överväldigande majoritet, röstsiffrorna 200-12, förslaget till ny konstitution på söndagen. Två års arbete med att ta fram den nya författningen har exponerat en djup klyfta mellan Ennahda, det en gång förbjudna islamistpartiet som nu är landets största parti, och den sekulära oppositionen.

Men efter månader av politisk kris och sporadiskt våld värkte en författning fram som ses som en av de modernaste i Arabvärlden. Den verkställande makten delas mellan premiärministern, som får en dominerande roll, och presidenten som behåller vissa maktbefogenheter främst rörande försvar och utrikespolitik.

När det gäller religionens roll är skrivningarna vaga och öppna för tolkning, men konstitutionen slår fast islam som statsreligion.

Tidigare under söndagen utsåg premiärminister Mehdi Jomaa en ny övergångsregering som ska styra landet fram till det planerade valet nästa år. En förtroendeomröstning om regeringen ska genomföras inom tre dagar.

Mer läsning

Annons