Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FN-chef säger ja till Malistyrka

Annons

FN-chefen Ban Ki-Moon rekommenderar att säkerhetsrådet godkänner att Afrikanska unionen (AU) skickar en militärstyrka för att bekämpa islamisterna i norra Mali.

Något finansiellt stöd från FN föreslås inte i rapporten.

Bans försiktigt formulerade rapport innehåller dock många frågor som han anser bör bevaras innan en militärinsats inleds, bland annat hur styrkan ska utbildas och utrustas och hur humanitära och mänskliga rättigheter ska skyddas.

AU har bett om ett mandat från säkerhetsrådet att skicka en styrka på 3 300 man med syfte att driva bort islamistrebellerna som tagit kontroll över norra Mali. Det rör sig om en fredsframtvingande insats, alltså med mandat att strida, till skillnad från fredsbevarande insatser som ofta handlar om att stödja och övervaka redan existerande vapenvilor.

Den senaste FN-ledda fredsframtvingande militära insatsen som godkänts av säkerhetsrådet var i Somalia i början av 1990-talet.

En diplomat i säkerhetsrådet var ursinnig över att Ban inte rekommenderade finansiellt bidrag från FN till operationen, som döpts till Afisma. Kostnaden beräknas till mellan 300 och 500 miljoner dollar.

Det är en förolämpning mot ett antal länder, i synnerhet en del AU-stater, sade diplomaten.

FN-chefen föreslog att de inledande kostnaderna kan täckas genom "frivilliga eller bilaterala bidrag". Diplomater tolkade det som att EU:s medlemsländer kommer att tillfrågas.

Mer läsning

Annons