Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

FN-chef i Afghanistan slår tillbaka

Annons

FN:s särskilda sändebud i Afghanistan, Kai Eide, tillbakavisar nu bryskt anklagelser från sin forne medarbetare om att han skulle ha skylt över att det förekom fusk i det afghanska presidentvalet.

Det är sant att det förekom avsevärt fusk i flera av vallokalerna i söder och i sydöst. Omfattningen av fusket håller nu på undersökas, sade Eide i samband med ett pressframträdande på söndagen i den afghanska huvudstaden Kabul.

Uttalandet ska ses mot bakgrund av anklagelser som norrmannen Eides nyligen sparkade andreman, amerikanen Peter Galbraith, riktade mot sin chef i när han fick sparken. Galbraith hävdade då att Eide i praktiken ville mörka de oegentligheter som förekommit under presidentvalet den 20 augusti.

Påtagligt ilsken

Enligt de preliminära valresultaten leder den sittande presidenten Hamid Karzai med cirka 55 procent mot utmanaren Abdullah Abdullah som ligger på cirka 28 procent. Om dessa siffror skulle stå sig innebär det att det inte behövs någon andra valomgång utan Karzai kan fortsätta i sitt ämbete ytterligare en valperiod.

Det har påståtts att 30 procent av valresultatet har fuskats fram. Det finns just nu ingen möjlighet att bevisa hur omfattande fusket har varit. Ingen vet, det enda jag kan säga är att omfattande fusk har förekommit, sade Eide, som ska ha sett påtagligt ilsken ut under framträdandet.

Eide flankerades av ambassadörerna från USA, Storbritannien, Frankrike och Tyskland. Även representanter från EU och Nato medverkade under pressframträdandet. Ingen av dessa yttrade dock något och journalisterna tilläts inte ställa frågor.

"Privata samtal"

Några av anklagelserna byggde på uttalanden av privat natur. Min åsikt är att privata samtal runt mitt middagsbord ska vara just det - privata, fortsatte Eide.

Det svenska EU-ordförandeskapet meddelade också i ett uttalande att EU helt står bakom och stöder Eide.

Meningsskiljaktigheterna mellan Eide och Galbraith om det påstådda valfusket blev uppenbara förra månaden då amerikanen abrupt lämnade Kabul och återvände till USA. Den 30 september bekräftades sedan att Galbraith befriats från sitt uppdrag.

Det slutliga valresultatet i Afghanistan väntas inom två veckor.