Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flytta ut debatten i landet

Annons

När Göran Persson lämnade över till Fredrik Reinfeldt hade Sverige i tio år haft högst produktivitetsökning av alla industriländer.

World Economic Forum’s betyg löd: Europas framtida succéland. Vår styrka var flexibilitet, kunskap, social rättvisa och världens mest teknikvänliga fackföreningsrörelse.

Därför är det ohederligt och moraliskt en gåta hur en socialdemokratisk påläggskalv som Niklas Nordström och lobbyföretaget Prime för Svenskt Näringslivs miljoner agerar inifrån för att sälja ut den socialdemokratiska modell som hyllas internationellt för att förena hög tillväxt och social välfärd. Ett samhälle utan växande klyftor vilar ju på omsorg och möjligheter för alla att känna sig behövda.

Att som Nordström även ta betalt av den socialdemokratiska kriskommissionen för att förmedla sina och Svenskt Näringsliv teorier spär på solkigheten. Han undergräver därmed kriskommissionens trovärdighet.

Vem kan fullt ut lita på den efter detta? Hur ska en seriös debatt om tillväxtpolitik kunna föras?

En naturlig fråga riskerar bli; Vem står bakom detta? Är det äkta socialdemokrati? Eller är det som med Prime beställt av Svenskt Näringsliv? Kanske rent av Moderaterna och Per Schlingmann, som konspirationsteorin går i den infekterade Stockholmsmiljön med dess höger- och vänsterfalanger.

I detta tillstånd ska Socialdemokraterna välja ny partiledare, bygga en trovärdig politik och vinna vänster- och mittenväljare, i främst Stockholm, som gått till Miljöpartiet eller Moderaterna.

Den exportindustri som håller Sverige i liv och under normala år drar in inkomster på 1 000 miljarder kronor finns utanför Stockholm. Det är de anställda i den som fått betala när 50 000 industrijobb försvunnit efter spekulationsekonomin på Wall Street.

Girighetsekonomin har ökat klyftorna och gett den råa kapitalismen ett ansikte. Här krävs rättvi(s)a.

Att kunna återgå till en sund tillväxtpolitik som präglas av att "skapa och fördela" blir den framtida stora uppgiften för Socialdemokraterna. Ute i landet - i export-, upplevelse- och en social tjänstesektors närhet - finns redan en sådan insikt.

I Skoghall, Hagfors och på de industriorter där anställda vet att det gäller att alltid vara bäst och därför flexibelt bygger upp kvalitet och produkter som gör att näringslivet spelar i högsta division. Sverige har ju hävdat sig bland de bästa i globaliseringens hårda konkurrens.

Den socialdemokratiska framtidsdebatten måste präglas mer av erfarenheter, förnyelse, kunskap. Ta näring i den sunda tillväxtfilosofi som finns i Värmland, Västernorrland, Sydsverige och Göteborg.

Den miljön har skapat trovärdiga politiker som Jan Eliasson, Göran Johansson, Anneli Hultén och Anna Johansson.

Socialdemokraterna måste för att vinna förtroende flytta perspektivet från Stockholms betalda lobbyister - ut i människors verklighet.

Rolf Jansson