Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flyktingsituationen sätter tryck på kommunerna: "Svårt att hänga med"

– Jag tror att vi fixar det här – men det är svårt att hänga med just nu.
Det säger Örjan Abrahamsson, chef för medborgarservice på Sollefteå kommun, angående länsstyrelsens alarmerande rapport om flyktingsituationen.

Den strida strömmen av flyktingar påverkar i allra högsta grad våra ångermanländska kommuner. Den lägesrapport som presenterades av länsstyrelsen i fredags är den tredje i sitt slag – tre veckor i rad har nämligen kommunerna fått ge sin bild av verkligheten.

Tre veckor i rad har det också varit rött på en punkt i Sollefteå.

– Det gäller överförmynderiet, där har det varit kritiskt i tre veckor. Socialtjänsten och skolan har signalerat rött i en vecka, berättar Örjan Abrahamsson på Sollefteå kommun.

Vad innebär det i praktiken när det är rött på en punkt?

– I praktiken innebär det att vi inte klarar verksamheten enligt de lagar och regler som gäller. Om vi tar överförmynderiet som exempel: Alla ensamkommande barn ska ha en överförmyndare och där har överförmyndarenheten haft svårt att hitta gode män. Dels har vi själva en ganska hög tillströmning av ensamkommande barn, dels har också Umeå placerat ensamkommande barn i Graninge och då är det Sollefteå som ska ombesörja med gode män.

Alla asylsökande barn ska ha rätt till skolgång och Sollefteå har bland annat haft svårt att rekrytera lärare. Örnsköldsvik, som också har signalerat att det är kritiskt på flera punkter, brottas med i stort sett identiska problem som grannkommunen.

– Skolan har svårt att hitta legitimerade lärare och pedagoger. Det gäller SFI-undervisningen och svenska som andraspråk. Det är högt tryck på elevhälsan och det börjar också bli fullt i vissa lokaler. Bildningsförvaltningen signalerar rött helt enkelt, säger Peter Blomqvist som är Örnsköldsviks samordnare i asyl- och flyktingfrågor.

Varken Örnsköldsvik eller Sollefteå räknar med att trycket ska lätta de närmaste veckorna – snarare tvärtom.

– Jag tror att det kommer att se ut så här, säger Peter Blomqvist. Situationen kommer inte att förbättras och det kommer att ställas ytterligare krav på att kommuner bidrar. Vi jobbar med de här frågorna så mycket vi kan och de olika delarna i verksamheten gör så gott de kan med befintliga resurser. Just nu hanterar vi situationen, men den är ansträngd.

Läs också: Kommunen om Skyttis som flyktingförläggning: "Vi drog i handbromsen"

Örjan Abrahamsson:

– Vi känner fortfarande att vi har saker och ting under kontroll och vi jobbar för att hitta lösningar allt eftersom. Jag tror att vi fixar det här – men det är svårt att hänga med just nu för det kommer så oerhört många.

Örnsköldsvik räknar med att mellan 80 och 90 ensamkommande barn ska anlända den närmaste tiden vilket ytterligare sätter press på verksamheten.

– Barnen ska ha gode män och det är jättesvårt att få klart med lekmän. Därför ska vi nu anställa en professionell god man och dessutom har vi en förvaltare som ska gå upp till heltid. Vi ska försöka att åtminstone göra klart med godmanskapet för 25 stycken av de som går och väntar, säger Peter Blomqvist.