Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flyktinggrupp vill skynda på ny lag

Annons

Flyktinggruppernas och asylkommittéernas riksråd (Farr) vill att riksdagen skyndar på och ändrar lagen så att nya regler som kan hindra familjesplittring börjar att gälla redan den 1 juli nästa år.

Tills en ny lag är klar vill rättighetsgruppen att Migrationsverket tolkar reglerna generöst.

Regeringen föreslog nyligen att asylsökande som fått barn i Sverige ska slippa resa hem och söka uppehållstillstånd, om det står klart att de ändå ska få ett sådant. Farr välkomnar förändringen men är kritisk mot att de nya reglerna kan börja gälla tidigast våren 2010.

Frågan "kräver snabb hantering för att undvika ytterligare familjesplittring", skriver Farr i ett pressmeddelande. Tills lagen ändrats uppmanar organisationen Migrationsverket att tolka regeln om "särskild anledning" för att slippa resan hem som att den även omfattar anknytning genom äktenskap eller samboende.

Det vore också önskvärt om alla människor som lever i "seriösa förhållanden" finge slippa resan hem för att ansöka om uppehållstillstånd och inte enbart de som har barn, anser Farr. Dess ordförande Ingeborg Sevastik och vice ordförande Michael Williams skriver att särskillnaden mellan barnlösa par och par med barn utgör en diskriminering.

Mer läsning

Annons