Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flyktingfartyg med 1 700 platser kan förläggas i Härnösands hamn – "Inte en lämplig placering"

Ett av landets största asylboenden kan komma att hamna i Härnösand.  Härnösands kommun har fått en informell fråga om en etablering som skulle kunna ta emot 1700 personer på flykt. Detta ombord på en båt som skulle kunna ligga i Djuphamnen.    

Härnösands kommun anser dock att detta inte alls är lämpligt. Men det är inte kommunen som bestämmer.

Det är det norskamerikanska företaget US Shipbrokers som nu hört av sig till Härnösands kommun. Företaget äger ett antal fartyg och ett vill man nu hyra ut som asylboende till det svenska Migrationsverket.

Läs också: Susanne Sjöstedt (S): Ingen nöjeskryssning

– Vi har fått en fråga från företaget som letar efter lämpliga hamnar längs hela svenska kusten, bekräftar kommunalrådet Fred Nilsson.  

Kommunen har dock ställt sig negativ eftersom en etablering skulle kunna få negativa konsekvenser.

Men det handlar om en privatägd hamnanläggning och Migrationsverket behöver inte kommunens tillstånd. Härnösands kommun har dock ett mycket bra samtalsklimat med Migrationsverket. Bland annat ska kommunen själv driva ett asylboende i det före detta sjukhemmet i anslutning till Härnösands sjukhus.

– Men jag anser att djuphamnen inte är en lämplig placering. Bland annat med tanke på den kommersiella verksamhet som pågår i hamnen. Jag tror inte den här placeringen är bra för de människor på flykt som placeras där och speciellt inte för de barn som skulle hamna på fartyget.

Det fartyg som är aktuellt heter Ocean Gala och ligger nu förtöjt i Brest i Frankrike. Fartyget är 185 meter långt och har 800 passagerarhytter och tar som högst 1840 passagerare. Enligt företagets hemsida är fartyget ledigt för charter.

Läs också: Petter Bergner (lib):Blir Härnösand Norrlands stora invandrarhuvudstad?

– Ett fartyg kan inte förtöja som boendeanläggning under ett år vid kaj utan att ett bygglov har beviljats och en miljöprövning skett. Det är inte bara att lägga till. Sällan har kommunens och länsstyrelsens myndighetsutövning känts så befogad som i detta fall om nu en formell förfrågan kommer, säger Fred Nilsson.

Om fartyget skulle bli fullt och företaget skulle få cirka 300 kronor per flykting om dagen skulle det innebära en bruttointäkt på en halv miljon om dagen eller 15 miljoner i månaden för företaget. Företaget skulle dock ha en rad utlägg till exempel för hamnavgifter, el, vatten, mat åt flyktingarna med mera.

Det finns ytterligare en hamn i Härnösand som skulle kunna vara aktuell, nämligen den i Utansjö.

Migrationsverket är mycket förteget om vad som är på gång och vill inte svara på några frågor om kontakterna med det norskamerikanska företaget.

– Eventuella svar skulle falla under rådande sekretessbestämmelser som finns inom ramen för offentlig upphandling. Som upphandlande myndighet måste Migrationsverket följa dessa, vilket nog många säkert förstår, säger Fredrik Abbemo på Migrationsverket.

Stig Wåhlsted,t vd för Södra Norrland hamn och logistik som äger Härnösands hamn, bekräftar att man fått en förfrågan.

– Men jag hänvisar till kommunen och Migrationsverket.

Men de som jobbar i hamnen är kritiska.

– En etablering av ett flyktingfartyg i djuphamnen gör det svårt att fortsätta att utveckla den kommersiella hamnverksamheten, säger Johan Stén VD för Delta Terminal som är operatör i Härnösands hamn.

Vi har sökt t US Shipbrokers utan att få någon kontakt.

Läs också: Appelbergs ägare ville göra flyktingboende av hotellet

■■ Vill du läsa fler kommunala nyheter i din mobil? Ladda ner Allehandas nya app till Iphone eller Android.