Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flyktingbutik öppnad i Docksta


Vibyggerå Flyktingråd har startat ytterligare en verksamhet för de asylsökande på Sjöliden. När man startade sitt första upprop om att folk skulle skänka kläder och skor till de nykomna vibyggeråborna på Sjöliden, fick man ett sådant gensvar – två rum fyllda i Församlingshemmet – av de gamla vibyggeråborna, att man kände att man måste fortsätta någonstans.

Docksta BTK upplät sin loppislokal. Man flyttade över de kläder som fanns kvar på församlingshemmet och meddelade att butiken skulle vara öppen på eftermiddagar tisdagar och torsdagar . Torsdagen den 18 mars hade man premiäröppet.

Man hade inte tänkt sig en så häftig reaktion bland de asylsökande. När Eva Sörenson-Höglund och Malin Sjölander öppnade dörren, såg det ut som den värsta mellandagsrea. Det verkade som om alla från asylboendet kommit för att handla. Språkförbistringen gjorde att det inte gick att förklara att man måste ta in några i sänder, utan alla vällde in på en gång. Jättetrångt när alla skulle titta på allt i det lilla utrymmet.

Priserna då?! Ja, det var ju inte en affär där man skulle tjäna pengar, men man ville i alla fall inte att det skulle vara gratis. Två fasta priser! Fem kronor för ett klädesplagg och en krona för övriga saker. Detta för att de skulle få känslan av att det blev deras.

När undertecknad besökte butiken i tisdags var det betydligt lugnare. Det är fantastiskt vad men kan kommunicera med teckenspråk och gester i alla fall! Det visade sig att två artiklar som önskades mycket var gardiner och mattor. Man ville skaffa sig en hemkänsla i rummet där man bodde, och där spelar mattor och gardiner en stor roll. Så nu önskar Flyktingrådet att vi ser efter om vi inte har mattor och gardiner som vi inte använder själva. De gör alldeles säkert större nytta i ett rum med flyktingar än i någon skrubb hos oss. Sport-/fritidskläder finns också på önskelistan.

När det gäller kaféverksamheten som startade förra veckan måste jag komma med en rättelse. Vibyggerå församlingsvärd, Ulf Duvemyr, har länge haft en vision om detta kafé, och när han kom tillbaka efter en sjukskrivning kände han att det var dags. Vibyggerå församling ställde upp på idén och man beslutade samtidigt att fikat ska vara gratis. Idén är nog att vibyggeråborna ska ställa upp och baka till fikat – en idé som Flyktingrådet anammat. Ulf var dock lite besviken på att det var så få gamla vibyggeråbor som ställde upp. Synd, för det här är verkligen ett tillfälle att få träffa de asylsökande under trevliga former.

KAANNO

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel