Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flyktingbåten på väg till Utansjö – begär lotshjälp

Kryssningsfartyget Ocean Gala kommer att lägga till i Utansjö hamn under tisdagskvällen. Ungefär samtidigt passerar kryssningsbåten M/S Birka på sin andra kryssningsrutt norrut.

Bakgrund: Här är alla turer kring Ocean Galas färd mot länet

Planen är att det ska öppnas ett asylboende på Ocean Gala i Utansjö hamn för 1 790 personer med start i slutet av månaden.

Den 186 meter långa och 40 171 ton tunga Ocean Gala är chartrat av Floating Accommodations Sweden AB som i sin tur står bakom avtalet med Migrationverket,

Fartyget har begärt lotshjälp vilket är ett krav för att gå in i Ångermanälven. Under måndagen genomfördes också en datasimulering av Statens skeppsprovningsanstalt i Göteborg. Ett positivt besked lämnades under måndagseftermiddagen.

Läs mer: Boendet kostar 800 000 kronor om dagen

– Vi vill säkerställa att fartyget verkligen kan gå in till Utansjö hamn. Det är ett stort fartyg. Två av våra lotsar är därför på plats i Göteborg. Det är rutin när det gäller stora fartyg som i fallet med Ocean Gala, berättar lotsområdeschef Dag Tedenby.

På Marine Traffic kan man följa Ocean Galas färd norrut. Fartyget beräknas angöra Utansjö hamn vid 18-tiden på tisdagskvällen. Personal från Floating Accommodations Sweden AB är redan på plats i Utansjö.

Kommunalrådet i Härnösand Fred Nilsson (S) jobbar med att få klarhet i varför de vill lägga till i Utansjö. Kommunen försöker stoppa planerna och har ställt krav på att det behövs bygglov.

– Fartyg får ju åka som de vill, det är inte min fråga. Men det kommer inte att bli något asylboende, det har vi fått besked från Migrationsverket, säger Fred Nilsson som skickar ett mejl till Tidningen Ångermanland, daterat 30 maj.

Ledare, Susanne Sjöstedt: Varför är Ocean Gala på väg till Utansjö?!?

Där förklarar Migrationsverket att de avbryter upphandlingen av boendeplatser på passagerarfartyg och bostadsplattformar. Det innebär att de inte kommer att teckna avtal med två leverantörer som tidigare fått ett ”meddelande om beslut”.

Men det visar sig handla om två helt andra fartyg. I mars tecknade Migrationsverket avtal med Floating Accommodations Sweden AB. Avtalet gäller 1790 boendeplatser. De har fyra månader på sig att påbörja uppdraget som ska påbörjas senast 2016-07-03.

Det andra fartyget är hyrt av rederiet TEC Farragon Ltd med 662 boendeplatser och ska lägga till i Gävle, är det tänkt. Det befinner sig i Kroatien i väntan på besked om de ska stäva norrut mot Sverige,

– Oj, då. Är det på det viset, säger Fred Nilsson när han får ta del av uppgifen. Vi kommer att tydliggöra kommunens hållning. Och vi kommer att kräva bygglov på samma sätt som vi stoppade planerna i Härnösands hamn.

– Vi har tagt kontakt med våra bästa jurister. Dessutom har jag nu haft kontakt med Migrationsverket som säger att man inte kommer gå emot kommunen Vad som än händer så klarar vi av situationen även om de får starta, säger Fred Nilsson.

Hamnen i Utansjö ägs av Stockholmsföretaget CMS. Vi har sökt ägaren Pavlic Boris, utan att lyckats nå honom. Det har även kommunen gjort, utan att lyckas.

Ocean Gala har byggts om för att ta emot flyktingar. Kjell Tandberg är verksam i USA och företräder bolaget.

– Det är tråkigt att det har blivit en dragkamp med kommunen. Men vi fullföljer vårt avtal med Migrationsverket. Det finns inget som kan stoppa det även om svensk lagstiftning säger något annat. Enligt europadirektiven krävs det inget bygglov för fartyg av den här typen, säger Kjell Tandberg.

I dagsläget kan han inte i detalj berätta om upplägget.

– Alla kommer att bli jättenöjda. Vi erbjuder ett asylboende i toppklass och i slutet av månaden kan vi öppna asylboendet, säger Kjell Tandberg

Läs mer: Asylbåtens ägare

Under tisdagen i seglar M/S Birka in i Härnösand för andra gången. De båda kryssningsfartygen kommer att ha samma kurs norrut.