Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flyktingbarnen tvingades av tåget

Det var inte människosmugglare som tvingade ut de afghanska pojkarna från en container till snön och kylan i skogen.

Det var SJ som kastade dem av tåget.

Pojkarna ska nu placeras på hem i Göteborg.

För myndigheterna har pojkarna, 14-18 år gamla, berättat att de smugglats genom Europa i en container och slängts av utanför Sävsjö. Men pojkarna hade tagit sig ombord på ett tåg som avgick från Malmö till Stockholm.

De upptäcktes i Alvesta av SJ:s personal. Eftersom de saknade biljett tvingades de av i Sävsjö, säger vakthavande befäl vid Jönköpingspolisen, Nils-Erik Eriksson till TT. De uppgifter vi har är att pojkarna smugglats till Malmö i lastbil, innan de själva fortsatte med tåg.

Till ungdomshem

Socialtjänsten i Sävsjö kommun ska nu placera fyra av pojkarna på ett ungdomshem i Göteborgsområdet. Den äldsta pojken, 18 år, kommer att placeras på Migrationsverkets förvar i Mölndal. Enligt polisen är det redan klart att pojkarna söker asyl i Sverige.

SJ meddelade polisen att de tvingat av barnen av tåget. Men när polisen kom till stationen var de redan omhändertagna av Höglandskyrkan.

Pojkarna var tunt klädda och saknade pengar, ändå tvingade SJ dem av tåget. Enligt reglerna måste den som inte betalar gå av tåget vid nästa station. Normalt stannar inte tåget i Sävsjö, men nu gjordes ett undantag. SJ anser inte att man agerat okänsligt.

Att de kastades av tåget är en felaktig beskrivning. Personalen handlade helt enligt regelboken. De blev ombedda att lämna tåget, och gick av lugnt och stilla, säger Dag Rosander, presschef på SJ till TT.

Hittills i år har 2 100 ensamstående flyktingbarn kommit till Sverige. Afghanska barn är den näst största gruppen, 745 stycken. De flesta tillhör enligt Svenska Afghanistankommittén utsatta minoritetsgrupper som varit på flykt tidigare.

Regeringen i Kabul kan inte garantera någon grupp säkerhet i dag. Flyktingströmmarna från Afghanistan kommer bara att öka, säger kommitténs generalsekreterare, Torbjörn Pettersson.

Har fått kläder

Barnens öde har väckt Sävsjöbornas solidaritet. Samtliga pojkar har fått flera uppsättningar kläder och skor för att klara vintervädret. Socialtjänsten hade inte beredskap att hjälpa dem, utan lät Höglandskyrkan ta hand om dem under julhelgen.

För oss har det varit viktigt att visa vanlig medmänsklighet. De var ändå enormt utsatta när de kom hit, säger Jonas Nyström, pastor i Höglandskyrkan.