Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flyktingbarnen kastades av tåget

Det var inte människosmugglare som tvingade ut de afghanska pojkarna från en container till snön och kylan i skogen.

Det var SJ som slängde dem av tåget.

Pojkarna ska nu placeras på hem i Göteborg.

Till myndigheterna har pojkarna, 14-18 år gamla, berättat att de smugglats genom Europa i en container och kastats av utanför Sävsjö i Sverige.

Men pojkarna hade tagit sig ombord på ett tåg som avgick från Malmö. Eftersom de saknade biljett tvingade SJ:s personal pojkarna av tåget i Sävsjö, säger vakthavande befäl vid Jönköpingspolisen, Nils-Erik Eriksson till TT.

Hur pojkarna tagit sig till Malmö är ännu oklart.

Socialtjänsten i Sävsjö kommun ska nu placera fyra av pojkarna på ett ungdomshem i Göteborgsområdet. Den äldsta pojken, 18 år, kommer att placeras på Migrationsverkets förvar i Mölndal. Enligt polisen är det redan klart att pojkarna söker asyl i Sverige.

SJ ska ha meddelat polisen att de tvingat barnen av tåget. Men när polisen kom till stationen var de borta.

Det tog ju en liten stund, men då hade de tydligen redan träffat på medlemmar ur Höglandskyrkan, säger Nils-Erik Eriksson.

Pojkarna var tunt klädda och saknade pengar, ändå valde SJ att tvinga dem av tåget. Enligt reglerna måste den som inte betalar av tåget vid nästa station.

De var trots allt fem stycken och klockan var tio på förmiddagen, vi ansåg att det inte var någon fara, säger Nils-Ingvar Håkansson på SJ:s presstjänst till TT.

Hittills i år har 2 100 ensamstående flyktingbarn kommit till Sverige. Afghanska barn är den näst största gruppen, 745 barn. De flesta tillhör enligt Svenska Afghanistankommittén utsatta minoritetsgrupper som varit på flykt tidigare.

Regeringen i Kabul kan inte garantera någon grupp säkerhet i dag. Flyktingströmmarna från Afghanistan kommer bara att öka, säger kommitténs generalsekreterare, Torbjörn Pettersson.

Barnens öde har väckt Sävsjöbornas solidaritet. Samtliga pojkar har fått flera uppsättningar kläder och skor för att klara vintervädret. Socialtjänsten hade inte beredskap att hjälpa dem, utan lät Höglandskyrkan ta hand om dem under julhelgen.

För oss har det varit viktigt att visa vanlig medmänsklighet. De var ändå enormt utsatta när de kom hit, säger Jonas Nyström, pastor i Höglandskyrkan.