Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flykten mot Europa skördade fler liv

Annons

Omkring 200 chockade människor kunde under lördagen räddas ur havet efter fredagskvällens förödande olycka då ytterligare ett flyktingfartyg förliste i Medelhavet nära den lilla ö-nationen Malta.

Men mer än 30 människor miste livet i vågorna.

Den senaste dödssiffran vi har är 31, meddelade en talesperson för den maltesiska regeringen. Tidigare hade den italienska flottan uppgivit att 34 människor dött i tragedin.

Maltas premiärminister Joseph Muscat sade sedan i en intervju med BBC att landet känner sig "övergivet" av resten av Europa och han uppmanar EU att agera kraftfullt.

Malta är EU:s sydligaste nationen och tillsammans med den italienska ön Lampedusa oftast första anhalt för båtflyktingar från norra Afrika som vill in i Europa.

Under lördagen började det också klarna alltmer vad som hände när fartyget kapsejsade strax före solnedgången i fredags.

Enligt den maltesiska flottan försökte migranterna slå larm om att de befann sig i sjönöd via en satellittelefon, men fartyget kapsejsade när nästan alla passagerare flockade sig på båtens ena sida när de försökte påkalla uppmärksamheten från ett passerande flygplan.

På lördagen hittade också dykare ytterligare dödsoffer från den stora flyktingkatastrofen den 3 oktober. Antalet döda efter den olyckan är nu uppe i 359.

Mer läsning

Annons