Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flygstrejk över - tills vidare

Strejken bland markpersonalen på Helsingfors-Vanda flygplats avbröts på fredagen sedan fackföreningen Luftfartsunionen (IAU) lämnat in ett förslag till arbetsgivaren på hur konflikten ska lösas.

Men utsikterna till en lösning är trots det inte goda. Barona, det företag som tagit över bagagehanteringen, har redan sagt nej till förslaget.

IAU säger att man väntar på ett formellt svar fram till söndag och att man tills vidare inte tar ställning till om strejken kan fortsätta om avtalsförslaget nobbas.

Markpersonalen återvände under fredagseftermiddagen till sin arbetsplats men Finnair tvingades ändå ställa in flera flyg på grund av strejkens verkningar.

Förhandlingar mellan IAU och bemanningsföretaget Barona har pågått hela fredagen i ett försök att komma överens om anställningsvillkoren.

I torsdags kväll meddelade parterna att de hade nått enighet i de flesta tvistefrågorna, förutom uppsägningsskyddet. Löntagarsidan vill ha en uppsägningstid på upp till ett år, Baronas bud är två månader.

Till följd av strejken, som inleddes i måndags, har tusentals väskor och annat bagage hamnat på hög på flygplatsen.

Sammanlagt ställde Finnair in ett 20-tal flygningar på fredagen på grund av strejken.

Ungefär 12 000 resväskor har som värst stått på Helsingfors-Vanda flygplats. Omkring 4 000 väskor har hunnit lämnas ut till sina ägare.