Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flygplatsövertagande röstas ner

Moderaterna och Miljöpartiet som propagerat för ett nej till ett övertagande av Midlanda har fått en majoritet med sig. Detta efter att det visade sig att centern var splittrad. Omröstningen slutade med 22–21.

Annons

Socialdemokraterna, Kristdemokraterna och halva Centern röstade för ett övertagande och två av de fyra centerpartisterna röstade mot. Även Folkpartiet, Sjukvårdspartiet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet liksom moderaterna propagerade för ett nej. För första gången på länge fanns Sverigedemokraterna på plats och röstade också mot ett övertagande.

Exakt vad detta kommer att få för konsekvenser är osäkert. Förmodligen kommer Sundsvall och Timrå att gå vidare med ett övertagande utan Härnösand. Skillnaden är att Härnösand inte kommer att vara med och betala.
Därmed försvinner Härnösand även från flygplatsnamnet.
Men beslutet kan också innebära att det inte blir något övertagande alls utan att flygplatsen läggs ned, något som dock inte de andra två kommunernas ledningar tror på.
Beslutet fattades efter en mycket lång debatt i kommunfullmäktige många var uppe i talarstolen. In i det längsta hoppades man från socialdemokraternas sida att man skulle kunna få igenom förslaget.
– Det finns de som säger att vi inte har råd att inte ha en flygplats. Jag tycker att Härnösands kommun ska fästa uppmärksamhet på att Härnösand är en centralort med företag som vill växa och en besöksnäring som är lovande och vi har landstinget och länsstyrelsen här. Vi har länsmuseet och Norrdans. Vi har kommunförbundet. Vi ska inte glömma Härnösands centrala roll, säger Fred Nilsson (S).
Moderaterna har en helt annan linje.
– Jag vill inte godkänna avtalet. Det betyder inte att vi är för eller mot en flygplats utan mot avtalet. Hur ser marknaden ut? Vilka ekonomiska konsekvenser blir det. Hur ser planerna ut för framtida underhåll. Det finns andra företag som hållit på att gå omkull för att man inte tagit reda på fakta, säger Anders Gäfvert.
Tomas Q Nilsson (MP) tog upp klimataspekter och miljöskuld.
– Vädret här hör ihop med den globala uppvärmningen, sa han bland annat.
Göran Sjödén (KD) var överens om ett övertagande.
– Att ta sig snabbt och ledigt till ett ställe är ett bra argument. Resandet ökar och kommunen utvecklas, säger han.
Ros Marie Sandin (FP) ställer sig på samma sida som Gäfvert.
– Vad är det vi skriver under? Varför har man inte tagit med bilagorna i vårt underlag?, undrade hon.
Lars Gunnar Hultin (V) hyllade sin namne.
– Jag är stolt över efternamnet i dag, sa han och hänsyftade på Erik Hultin (C) som röstade mot ett övertagande.