Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flygplatsen nu kommunens ägodel

Örnsköldsvik fick en nyckel och staten tre kronor. Från och med i dag driver kommunen en flygplats.

– Vi ska göra det bästa möjliga av det och utveckla den ännu mer, säger Elvy Söderström.

Det var något av ett historiskt ögonblick sent torsdag eftermiddag när staten formellt lämnade över ansvaret för flygplatsen till Örnsköldsviks kommun.

Svedavias (före detta Luftfartsverket) högsta ledning fanns på plats liksom kommunledningen med kommunstyrelsens ordförande Elvy Söderström (S) i spetsen.

Jörgen Gidlund, styrelseordförande i Örnsköldsvik Airport, överlämnade symboliskt tre inramade kronor till Swedavia som betalning för de tre fastigheter som ingår i köpet. Symboliskt fick Örnsköldsvik motta en jättenyckel.

Örnsköldsvik får dock litet mer än så. Swedavia skickar även med 52 miljoner kronor som ska räcka till att täcka flygplatsens underskott de närmaste två till tre åren.

– Driftkostnaden är 32 miljoner kronor om året och intäkterna 17. Skillnaden på 15 miljoner kommer att belasta kommunens budget om några år, konstaterar Jörgen Gidlund.