Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flygplan dök 9 000 meter

Ytterligare ett krisläge uppstod under måndagen på ett City Airline-plan i samband med en flygning från Göteborg till norrlandskusten.

Annons

Det var ett plan på väg från Göteborg till Umeå med planerad ankomst 08:20 som på 11 000 meters höjd drabbades av tryckfall i kabinen.

Syrgasmaskerna sköts ut varpå planet dök 9 000 meter på 2 minuter och 30 sekunder. Därefter flög planet på låg höjd tills det nådde landningsbanan, rapporterar Västerbottens-Kuriren.

Ett vittne berättar att passagerarna efteråt fått veta att piloten haft 50 sekunder på sig att rädda situationen - annars vet ingen vad som hade hänt.

- Allt gick bra, det är allt jag vill säga, uppger insatsledaren på Umeå City Airport.

Louise Arvidsson är informationschef vid City Airline.

- Det som har hänt är ett så kallat kabintryckbortfall som man bemöter genom att snabbt men kontrollerat sjunka till lägre flyghöjd. För en del kan det säkert upplevas obehagligt, och vi håller just nu på att ringa runt till samtliga passagerare för att ta reda på hur det gått för dem. De som behöver kommer erbjudas samtalshjälp.

Måndagens incident är den andra som drabbat ett City Airline-plan på kort tid. I torsdags landade ett plan på Midlanda efter att ett kabinlarm utlösts fem minuter från landningsbanan. När planet landat evakuerades de 28 passagerarna innan det konstaterades att maskinen måste tas ur bruk.

- Jag tror inte att vi är mer drabbade än något annat flygbolag, säger Arvidsson. Man behöver inte vara orolig över att flyga med City Airlines.

Det aktuella planet i Umeå ersätts under dagen med ett nytt som flygs upp från Göteborg för att överta de fortsatta turerna. En teknisk utredning ska förhoppningsvis ge svar på vad som orsakade kabintryckbortfallet.