Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flygpersonal ville inte släppa ombord berusad


Den kraftigt berusade mannen som låste in sig på en flygplanstoalett på onsdagskvällen var uppenbart onykter redan på Arlanda flygplats, uppger Maria Näslund vid polisen i Örnsköldsvik.

Flygpersonalen diskuterade om mannen i 50-årsåldern ens skulle få boarda planet men lät till slut honom stiga på. Det är oklart huruvida mannen fått i sig någon ytterligare alkohol alldeles innan avgång.

Väl på planet slog alkoholen till ordentligt och mannen låste in sig på toaletten och kom av okänd anledning inte ut. Då ingen person enligt flyglagen får befinna sig på toaletten under inflygning eller landning kunde planet inte landa.

Till sist fick kaptenen sänka farten på planet och själv hjälpa till att få ut mannen. Kaptenen använde en yxa som ett verktyg och bröt upp toalettdörren och kabinpersonalen kunde sätta mannen till rätta. Planet kunde sedan landa säkert i Gideå på Örnsköldsviks Airport.

– Mannen uppträdde inte hotfullt utan förstod inte riktigt situationen, säger Näslund. Även en berusad resenär som inte är stökig kan innebära en säkerhetsrisk för övriga på flygplanet.

Mannen hanteras nu som misstänkt att ha brutit mot luftfartslagen. Straffsatsen för brottet är böter eller fängelse i max sex månader.

Robert Gyllroth, flygplatschef, berättar att efterspelet på flygplatsen blev odramatiskt.

– Det ska ha gått väldigt lugnt till när planet landat. Man har följt gällande rutiner, bland annat har både vi och flygbolaget rapporterat till Luftfartsverket. Det handlar ju mycket om säkerhet när det gäller flyg.

Ansvarsområdena mellan flygplats och bolag är tydligt uppdelade, enligt Gyllroth.

– Flygplatsen står för infrastrukturen, inklusive säkerhetskontrollen som ju främst riktar in sig mot terrorism, medan flygbolagen har hand om passagerarbiten.

Hur vanligt är sådana här incidenter?

– Svårt att svara exakt på men de inträffar ytterst sällan på små flygplatser som Örnsköldsvik.