Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flyget smyghöjer biljettpriserna

Flygbolagens allt mer pressade ekonomi innebär att de smyghöjer sina biljettpriser.

Allt fler flygbolag gömmer olika slags avgifter utanför grundpriset.

Smyghöjningarna gäller främst affärsresenärerna, den grupp som flygbolagen tjänar mest pengar på.

- Det är främst bränsletilläggen som accelererat, men vi ser också en tydlig trend att allt fler bolag gömmer olika slags avgifter med ett kraftigt höjt totalpris som följd, säger Hans Holmen, Nordenchef på affärsresebyrån HRG.

- Det främsta skälet till den här utvecklingen är att flyget är extremt konkurrensutsatt. När det inte finns några marginaler täcker många bolag sina högre kostnader genom att få in några extra euro här och där för att slippa höja biljettpriset så att det syns för resenärerna.

Utöver bränsletilläggen som under de senaste fem åren fyrdubblats handlar det bland annat enligt HRG om extra kostnader för att checka in bagage, boka sittplats i förväg eller boka stol med extra utrymme för benen.

- Ryanair tar till exempel ut en avgift för de resenärer som inte checkar in via nätet och i USA är det många bolag, som begränsar bagaget till en väska, säger Hans Holmen.

Därför har företagens kostnader ökat i takt med att tilläggen blivit fler. Avgifterna ligger i snitt mellan 5 euro och 150 euro per enkel resa.

Den här utvecklingen har inneburit att det för flertalet resenärer är svårt att kunna jämföra priser mellan olika bolag, eftersom tilläggen döljs och dyker upp först när bokningen är klar.

- Det är i princip bara resebyråer som har möjlighet att överblicka de faktiska biljettkostnaderna och det står företagen dyrt, säger Hans Holmen.


/Allehanda.se