Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flygande oidentifierade föremål som setts över Medelpad

UFO-Sverige har ett stort arkiv med ögonvittnesskildringar av oidentifierade - och identifierade - flygande objekt i Sundsvall, Timrå och Ånge.
Dagbladet har listat några av de mest spektakulära genom åren:

Annons

Allsta, 1982 -1983:

Tre pojkar ser en ljusboll som dyker ned från skyn på Ljungans strand i Allsta. Bollen är stor som en bil och svävar stilla och ljudlöst ovanför vattenytan. Efter ungefär 30 sekunder flyger den rakt uppåt med otrolig hastighet och försvinner. Pojkarna har fotat föremålet men när de framkallar bilderna är de blanka. De beslutar att inte berätta för någon av rädsla för att bli utskrattade. Men flera år senare hör en av dem av sig till UFO-Sverige och återger historien.

Granlo, 4 januari 1984:

En kvinna i ett höghus i Granlo ser ett stort gul-vitt sken komma glidande på himlen. Det är ovalt och platt som en skiva. Det passerar grannhuset på så låg höjd att hon först tror att det ska landa på taket. Föremålet svänger sedan mot Nacksta och försvinner. 

Skönsmon, 4 januari 1984 (samma datum som ovan):

En kvinna i Skönsmon ska just hämta in morgontidningen när hon plötsligt får syn på ett helt upplyst, ovalt föremål som i hög fart och på låg höjd flyger förbi cirka 20 meter ovanför marken. Objektet är ljudlöst, kommer in från hamnområdet i nordost och försvinner i sydvästlig riktning.  

Nacksta, 10 november 1986:

En man och en kvinna ser två flygande föremål i Nacksta. Det ena sänker sig ner och hovrar fram och tillbaka nere vid trädtopparna, och över en kraftledningsgata. Det andra accelererar söderut med oerhörd hastighet, innan det kommer tillbaka till samma plats igen och står stilla i luften. Sedan flyger båda föremålen iväg.

Södermalm, 12 maj 1991:

En reklamfilm spelas in på Södermalm. När filmen redigeras upptäcker man två missilliknande föremål som flyger förbi på himlen. Händelsen får stor uppmärksamhet i medierna men uppståndelsen lägger sig när UFO-Sverige undersöker videon och konstaterar att "missilerna" troligen är snabbflygande fåglar.

Alnö, 26 februari 1996:

En kvinna kör bil på Alnö. I höjd med Stornäset ser hon ett ljudlöst rött lysande föremål som hänger i luften, ett tiotal meter ovanför en björkdunge. Kvinnan stannar bilen och ska kliva ut. Då accelererar ljusen helt plötsligt med otrolig hastighet och förflyttar sig cirka 200 meter österut. Kvinnan blir rädd och hoppar in i bilen. Längre fram ser hon de röda ljusen igen, högt upp på himlavalvet.

Njurunda, 20 juli 1996:

Tre personer sitter i en trädgård i Sörböle och fikar när ett cigarrformat föremål, ljudlöst, silverfärgat och fem till sex meter långt, flyger förbi två gånger. Det passerar på uppskattningsvis 300 meters höjd över deras huvuden med en hastighet på minst ett par hundra kilometer i timmen.

Alnö, 22 december 1999:

Ett stort brinnande föremål flyger över Alnö. Det flyger lågt under molnen, i en fast bana mot sydost med en fladdrande svans. Enligt ögonvittnen kan det inte vara en komet eftersom det flyger så sakta, men det är precis vad det är, enligt UFO-Sveriges rapport.

Stöde, 12 oktober 2000:

En man och en kvinna i bil filmar genom vindrutan när de kör förbi Stöde kyrka. Det regnar och är mulet. När kvinnan tittar på inspelningen upptäcker hon hur två lysande föremål flyger upp från kyrkogården i hög hastighet. UFO-Sverige undersöker och kommer fram till att de "flygande föremålen" är vattenreflexer på vindrutan.

Sundsbruk, Tynderö och Ånge, februari - april 2003:

På våren kommer flera rapporter in till UFO-Sverige om mystiska flygande föremål på natthimlen. Farkosterna åker ofta i grupp och rör sig sakta, helt ljudlöst. I samtliga fall rör det sig troligen om så kallade ufo-ballonger, varmluftsballonger som drivs av brinnande paraffin och som på senare tid blivit ett ljudlöst alternativ till raketer och smällare.

Kubikenborg, 29 april 2009:

Ett par kör bil genom Sundsvall vid 23-tiden på kvällen när de ser en farkost på himlen.

Den är helt ljudlös, har två starka lampor som lyser och sedan slås av, och flera mindre lampor som blinkar och lyser. De ser föremålet i minst fem minuter. Det färdas i sydlig riktning vid sidan av Kubenbadet och försvinner sedan i mörkret.

Matfors, 22 mars 2014:

På kvällen vid 23-tiden ser en person ett mystiskt ljusfenomen på natthimlen i Västerböle, ett runt klot som blir starkare och svagare om vartannat. Klotet syns i några minuter innan det flyger iväg mot sydväst.