Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flugor och smutsiga golvbrunnar i matbutik – nu kräver kommunen åtgärder

Golvbrunnar och utrustning var smutsiga. Anställda använde samma plasthandskar när de hanterade mat och dörrar, och det flög runt flugor i lokalen. Nu kräver Miljö- och hälsoenheten åtgärder av Ica Supermarket Centrum i Örnsköldsvik.

Den 25 juli gjorde miljöinspektörer från bygg- och miljöavdelningen på Örnsköldsviks kommun ett planerat kontrollbesök hos matbutiken.

Flera brister upptäcktes. Bland annat var ytor, utrusning, golv och golvbrunnar smutsiga. Smutsen bedömdes vara från en tid tillbaka. Det flög runt flugor i lokalen som landade på oskyddade livsmedel och vissa i personalen använda samma plasthandskar när de hanterade livsmedel som när de öppnade dörrar och använde märkningsmaskiner.

Innertaket i ett grillrum var skadat och flagat och riskerade att kontaminera livsmedlen. Diskmaskinen var svår att rengöra på grund av sin placering och nedkylningen av livsmedel tog för lång tid. Miljöinspektörerna konstaterar att en nedkylningsprocess som tar mer än fyra timmar inte anses vara säker och kan medföra att hälsofara uppstår.

– Vi har redan vidtagit åtgärder på alla punkter, säger Joakim Östman på Ica Supermarket Centrum.

Han berättar att butiken har ett eget system med kontroller av renligheten i butiken.

– Vi har både anställda vid Ica och från ett externt företag som utför de kontrollerna, säger Joakim Östman.

När det gäller nedkylning av mat ska problemen enbart röra en produkt.

– Det är rostbiffen vi har haft problem med men den har fått godkänt på prover vi gjort och vi har även löst det så att den kyls ned inom rätt tid nu, säger Joakim Östman.

Läs också: Ica kallar tillbaka köttfärs – "Vi har begått ett stort misstag"

Miljö- och hälsoenheten kommer att göra en uppföljande kontroll i butiken efter den 26 augusti.

■ ■ För mer nyheter om Örnsköldsvik, klicka här – och följ Allehanda.se på Facebook.