Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flippar du ur av "hen"?

Hen. Redan nu har jättemånga fått högre puls, de kanske har utstött ett litet "meh", skakat på huvudet och redan börjat irritera sig på den här krönikan. Bara på grund av ett ord. Ett tre bokstäver långt ord, som får folk att nästan flippa ur. Den mekanismen fascinerar mig.

De vars puls rusar när de hör ordet hen brukar ofta argumentera att det är galet att man inte ska kunna veta någons kön. Att ordet bidrar till att tjejer inte får vara tjejer och killar killar.

De allra flesta som irriterar sig på hen-ordet gör det för att de tycker att man ska kunna säga att en pojke är en pojke. Att hen tar könet från personen så att säga. Och de som känner så är ofta ganska aggressiva i sin övertygelse, så att prata om det går inte heller.

Hen är värre än att säga något rasistiskt eller diskriminerande många gånger, vilket gör det här väldigt intressant. Många gånger tjoas det att ordet hen inte ens får nämnas i deras sällskap.

Ett ord vars enda syfte är att dra ihop orden honom/henne. Så att man ska slippa skriva eller säga "han eller hon", honom eller henne". Alltså när man pratar om en abstrakt person som könet inte spelar någon roll på och det inte passar att säga antingen han eller hon. Därav hen.

Typ "busschauffören körde ut rakt i korsningen, hur tänkte hen?" Istället för "busschauffören körde ut rakt i korsningen, hur tänkte han eller hon?". Hur kan det orsaka sådana aggressioner?

Det handlar ju inte om att beskriva en person som man kan identifiera könet på och avköna den genom att kalla hen för hen. Så varför irriterar det? Det borde rimligen vara lika irriterande som orden syskon, eftersom det också är könlöst.

Ett syskon kan vara en pojke eller en flicka, men det är sällan någon går i taket för att man kallar en flicka för ett syskon istället för en syster.

Det måste vara så att jag missar någonting här. Det måste vara så att det som irriterar de här människorna är någonting annat, något som jag inte uppfattar. Inte ens när de i affekt gormar att man inte får säga hen i deras sällskap.

Språk utvecklas hela tiden. Vare sig man vill eller inte, och just i det här fallet är inte hen ett politiskt ord som hittats på för att påverka jämställdheten. Även om det inte skulle göra någonting alls.

Om du är en person som hatar ordet hen, förklara gärna för mig varför om vi känner varandra. Och gärna på ett sätt som inte innefattar höjd röst och djup frustration och irritation.

Det vore så vansinnigt intressant att veta vad det är som är så vidrigt med det där ordet, för jag ser det inte. För mig är det verkligen bara en omskrivning och en förenkling. Så att man slipper skriva honom/henne.

Hittills har jag faktiskt inte vid ett enda tillfälle råkat ut för att någon sagt hen när man vet vilket kön det är på personen man pratar om. Aldrig har någon hänvisat till mig som hen. Men det kanske bara är jag.

Malin är skribent och vänsterdebattör